Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Izaslanicima SAD i EU sam ponudio stabilan i siguran izlazak iz krize na severu“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je izaslanicima SAD i EU ponudio stabilan i siguran izlazak iz krize na severu, koju su, prema njegovoj oceni, izazvale nelegalne i paralelne strukture Srbije.

„Prvo je vladavina prava. Imamo desetak pripadnika NATO-a, kosovske policije i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa. U Skupštini Kosova pomenuo sam 33 imena, pet ih je u zatvoru, ostali nisu. I sve te kriminalce, nasilne ekstremiste koji su se tog dana ponašali kao fašistička milicija treba što pre privesti pravdi. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo“, rekao je Kurti novinarima.

Posle izbora u aprilu uz podršku i pratnju policije ostvaren je ulaz u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku novoizabranih gradonačelnika, što je izazvalo proteste i demonstracije, koje su u nekim slučajevima prerasle u nasilje.

Kurti je ponovio da se kriminalne grupe moraju suočiti sa pravdom za kriminalna dela koja su počinili, od paljenja automobila do ranjavanja vatrenim oružjem, šok i ručnim bombama.

Ocenio je da uklanjanjem tih grupa i prestankom nereda može doći do smanjenja prisustva policije u sedištima opština.

Tek tada bi, kako je dodao, moglo da usledi angažovanje u procesu održavanja demokratskih izbora.

„Dakle, da, novi izbori, vanredni izbori, ali nakon vladavine prava i nakon pripreme terena“, rekao je Kurti.

Za njega je priprema terena za vanredne izbore u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, obezbeđivanje slobodne, fer i demokratske predizborne kampanje.

„Spreman sam za razgovore, ali ponavljam, nikada nećemo predati našu demokratsku republiku, našu nezavisnu državu, suvereno Kosovo, ni po koju cenu, fašističkoj miliciji, tim kriminalnim grupama i ekstremistima“, rekao je Kurti.

On je rekao da postoje izazovi u bilateralnim odnosima sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i evropskim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbija Miroslavom Lajčakom, dodajući da je uveren da će uspeti da reše nesuglasice.

„Bio sam konstruktivan, posvećen, kreativan, ali ne mislim da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, možda čak i sankcija. Uveren sam da ćemo uspeti da rešimo nesuglasice. Postoje izazovi sa evropskim i američkim izaslanicima, ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični“, rekao je Kurti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Žozep Borelj ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mera protiv vlasti u Srbiji

Photo: Unsplash

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Mere su preduzete u vezi sa Kosovom. Reč je o političkim i finansijskim merama, među kojima su obustava poseta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahteve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mere“, naveo je Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još u junu, nakon sukoba ispred zgrada opština na severu Kosova, on je ponovio da „deeskalacija mora da se desi sada, sa obe strane” i da su nasilni akti kao taj od 29. maja „potpuno neprihvatljivi i ne mogu se ponoviti u budućnosti”.

U dopisu se podseća da je Borel još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za smirivanje situacije na severu Kosova, stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba, da ponašaju odgovorno i odmah sprovodu Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov Aneks, što uključuje, bez ikakvog daljeg odlaganja ili preduslova, početak rada na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako se dodaje, EU je takođe pozvala Srbiju da smanji status pripravnosti oružanih snaga.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu