Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „Gradonačelnici na severu položiće zakletvu u javnim zgradama“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Vlade rekao da će danas novoizabrani gradonačelnici u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu položiti zakletvu u javnim zgradama jer je, kako je naveo, cilj da se normalizuje situacija, prenosi Gazeta ekspres.

„Danas će u javnim zgradama u ovim opštinama biti održane konstitutivne sednice i polaganje zakletve novih predsednika opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić“, rekao je Kurti.

Na izborima u četiri opštine na severu Kosova koji su održani 23. aprila glasalo je tek nešto više od tri odsto upisanih birača i samo 13 Srba, pa su tako gradonačelnici u Severnoj Mitrovici, Leposavići u Zubinom Potoku izabrani na ta mesta sa po nekoliko stotina glasova.

„Navršilo se mesec dana od održavanja izbora u četiri severne opštine. Nije bilo incidenata, bili su mirni. Zastrašivanja, ucene i pritisci zvaničnog Beograda, direktno su uticali na slabu izlaznost naših građana srpske nacionalnosti na ove izbore. Izostanak glasanja je bio nedostatak slobodne volje, a ne izraz političke volje. Ovakve preteće kampanje zvaničnog Beograda protiv lokalnih Srba, posebno u naše četiri opštine na severu zemlje, česte su i kontinuirane. Ali samo zato što se nešto dešava često i neprekidno ne znači da je to normalno i prihvatljivo”, rekao je Kurti.

Kurti je komentarisao i stupanje na dužnost Erdena Atića na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice koji je zakletvu položio prošlog petka.

„On je juče imenovao četiri direktora, srpske, bošnjačke, egipćanske i albanske nacionalnosti, od kojih su dve žene. I ovo je napredak koji treba da bude normalan u budućnosti”, smatra Kurti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu