Connect with us

Politika

Ali Ameti: „Dogovor Vučića i Kurtija značajna i dugo očekivana vest za region“

Photo: Unsplash

Politički lider Albanaca u Severnoj Makedoniji Ali Ameti ocenio je da je dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija značajna i dugo očekivana vest koja doprinosi miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu.

On je na Fejsbuku (facebook.com/AliAhmetiOfficial) napisao da je subotnji dan, koji je u Ohridu počeo veoma optimistično zatvoren novim koracima za postizanje povoljnog dogovora u dijalogu o Kosova i Srbije.

„Strane su izrazile dugo očekivanu javnu saglasnost oko implementacionog plana za normalizaciju međusobnih odnosa, što je odlična i dugo očekivana vest koja doprinosi miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu“, istakao je Ameti.

Dijalog Beograda i Prištine, prema njegovim rečima, prevazilazi bilateralnu dimenziju i „njegova uspešna implementacija sa epilogom obostranog priznavanja određuje evropsku orijentaciju regiona i jedinstvo Kosova“.

„Ohrabrujem strane da idu ovim dobrim putem do potpisivanja konačnog sporazuma u ​​Briselu, čina od kojeg niko neće izgubiti, već donosi zdravu budućnost“, napisao je lider najznačajnije albanske partije u Severnoj Makedoniji, DUI, Ali Ameti.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu