Connect with us

Ekonomija

Alfa technics: „Linglong nam duguje 5,5 miliona evra“

Foto: Unsplash

Nakon višemesečnih neuspelih pregovora zbog neisplaćenih potraživanja srpskoj firmi „Alfa technics“ iz Svilajnca njeni radnici, njih oko 150, blokirali su ulaz ispred gradilišta Linglonga u Zrenjaninu i nemaju nameru da odatle odu dok im pare ne budu isplaćene, rekli su nam na licu mesta.

Među zaposlenima je dosta žena iz komercijale i računovodstva, kao i radnika iz prozvodnje, koji su sada ostali bez plata, jer im junska zarada kasni.

Oni ne rade na gradilištu Linglonga, kako su nam objasnili, već svoje proizvode od čeličnih konstrukcija isporučuju za potrebe kineske fabrike.

„Ovde sam i nije mi teško da dođem u Zrenjanin sa svojim kolegama da tražim ono što smo zaradili, jer je firma u gubitku. Oni nama jesu platili jedan deo, ali ni približno koliko bi trebalo. Radi se o milionima evra. Nije u redu da nam obećavaju isplatu, a da onda ne ispune reč. Mi smo svoje odradili, proizveli porudžbine i predali robu, a naplate nigde“, kaže Biljana Dragaš iz komercijale Alfa technicsa.

Kako je za Danas na licu mesta objasnio Dragoljub Radulović, direktor firme „Alfa technics“, koja proizvodi čelične konstrukcije, Linglong im duguje 5,5 miliona evra, a problemi su počeli prošle godine u maju.

„Imali smo mnogo sastanaka, nijedan nije uspeo. Uvek obećaju da će uplatiti dugovanja a onda to ne urade. Sve vreme se sa nama poigravaju oko nadležnosti, te čas novac treba da nam plati Linglong a druogi put prebace odgvornost na firmu „China energy group“, koja je glavni podizvođač radova. Mi odavno upozorovamo da ovako više ne može. Prošlog meseca smo bili na korak od protesta ispred ambasade Kine, ali zahvaljujući ambasadorki smo odustali, jer smo dobili obećanje da će sve biti rešeno. U međuvremenu smo isporučili još 800 tona konstrukcija, ali sada više ne možemo da čekamo“, kaže Dragoljub Radulović.

Za odgovor gde je zapelo obratili smo se pismeno i kompaniji Linglong, za potpuniju sliku o tome koliko srpskih firmi je angažovano na ovom projektu i kako ide dinamika njihovog plaćanja. Do zaključenja broja novina, nismo dobili odgovor.

Malobrojne novinarske ekipe mogle su na licu mesta da čuju samo probleme radnika iz Svilajnca, dok su ih snimali nepoznati kineski radnici a obezbeđenje branilo svima da priđu kapiji.

„Vidite da nas snimaju, to su neki njihovi špijuni“, kaže stariji čovek iz Svilajnca, dok novinarka Ksenija Pavkov dodaje da je malo novinara došlo da izvesti o ovom problemu, iako je tu puno srpskih firmi oštećeno.

Ni kiša, koja uporno pada, ni banatsko blato koje se lepi za noge, nije sprečilo energične radnike iz Svilajnca da odlučno stanu na blokadu iako je Linglong organizovao parkirana vozila na ulazu u fabriku, odnosno gradilište. Put je preprečio i veliki kamion sa čeličnim konstrukcijama, a vozilo ne da nikome da priđe.

„Radnicima nisu isplaćene zarade od juna meseca, imali smo destine sastanaka, ali nam ništa od duga koji je 5,5 miliona evra nije isplaćeno. Mi smo firma koja ima najveće potraživanje i najveći broj radnika i nismo jedini. Ovde je izašlo puno njih koji imaju iste probleme. Mislim da mnogo njih ima problem naplate“, objašnjava Dragoljub Radulović.

On tvrdi da je još stotinu domaćih firmi, koje su podizvođači na gradilištu Linglonga, oštećeno.

„Ovo nije politički skup, ovo je borba da radnici prime zarađene plate, da nahrane decu i pošalju ih u škole. Protest će trajati dokle god se ne ispune obećanja za isplatu duga“, decidiran je Radulović.

Nezvanične informacije o tome da „Linglong“ ne plaća podizvođače i da je to jedan od razloga zbog kog se kasni sa radovima pojavljivale su se sporadično, od početka gradnje fabrike u Zrenjaninu.

Uoči protesta kompanije domaćeg podizvođača angažovanog na gradilištu, zbog višemesečne nemogućnosti naplate potraživanja, uprava fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu svim radnicima poslala je saopštenje na kineskom i srpskom jeziku, u kom se najavljuje „neka vrsta aktivnosti“ ispred fabrike, a u nastavku se navodi da radnicima nije dozvoljeno slikanje, zastajkivanje, davanje intervjua. Nalaže im se da na vreme dođu na posao, da kašnjenje nije dozvoljeno i da moraju da poštuju kompanijska pravila.

Podsetimo, prema poslednjim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz avgusta prošle godine, proizvodnja u „Linglongu“ je trebalo da počne još u martu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu