Connect with us

Investiranje

Aleksandar Vučić: „U Srbiju dolazi američki gigant za električne automobile, priznajem greške zbog litijuma“

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će američka kompanija Rivijan, koja proizvodi električne automobile otvoriti Razvojni centar u Srbiji sa 200 inženjera i istakao da je u Srbiji ranije bilo problema zbog litijuma, te da priznaje da je napravio političke greške.

Na pitanje Ričarda Grenela, koji je razgovarao sa Vučićem, da li je Srbija takvim kompanijama atraktivna, jer, kako je naveo, ima najveći rudnik litijuma na svetu, predsednik Srbije je istakao da je zemlja imala velikih problema zbog te rude.

„Imali smo velike probleme sa litijumom u prošlosti i napravio sam političke greške, koje sam spreman da priznam, ali ne mislim da je to glavni razlog, verujem da je glavni razlog dobra poslovna klima“, rekao je Vučić gostujući na američkoj televiziji Njuzmaks.

Vučić je izjavio i da je Srbija kada je reč o stranim direktnim investicijama „šampion u regionu, a prema Fajnenšel tajmsu i u Evropi prošle godine“.

„Uspešno smo privukli 3,3 milijarde evra što je proporcionalno veličini zemlje i stanovništva relativno ili veoma veliko“, rekao je on.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

MK i Fintel grade još 28 vetroturbina kapaciteta 110 megavata

Photo: Unsplash

Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je MK Grupa.

Ugovor, kako je precizirano, uključuje nabavku 28 vetroturbina ukupnog kapaciteta 110 megavata.

Ističe se da je to i desetogodišnji ugovor o servisiranju i održavanju, čime je otpočela realizacija ovih pet novih projekata zelene energije na teritoriji Srbije.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković naveo je da projekti obnovljivih izvora energije, koje razvija MK imaju ukupan kapacitet od 1 gigavat.

„Zaključenje ovog ugovora je još jedna potvrda da naša kompanija OIE dugoročno vidi kao strateški važnu oblast u koju će nastaviti da ulaže. Na taj način istovremeno pružamo snažnu podršku Vladi Srbije u ostvarenju cilja da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto“, izjavio je Janković.

Fintel i MK grupa su do sada u partnerstvu izgradile tri vetroparka u Vojvodini – Kula, La Piccolina i Košava, ukupnog kapaciteta blizu 90 megavata, u koja je uloženo 150 miliona evra.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu