Connect with us

Politika

Aleksandar Vučić: „U Briselu bio pokušaj pravljenja novog implementacionog plana, odbio sam ga“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić izjavio je da je na sastanku u Briselu, tokom nove runde dijaloga dijaloga Beograda i Prištine, pokušano pravljenje „neke vrste novog implementacionog plana“ za evropski predlog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da ga je on odbio.

„Kao što sam govorio bezbroj puta, sve je bio trik i namera da se Srbija navuče da prizna Kosovo, de fakto ili de jure, zato je juče bio pokušaj da se napravi neka vrsta novog implementacionog plana“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Prema njegovim rečima, prva tačka je trebalo da bude predstavljanje nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), druga puštanje Kosova u međunarodne organizacije, a kao treća da Kosovo ispuni ZSO.

„To sam naravno odbio, jer je to suprotno svemu o čemu smo razgovali i rekao sam da tako nešto niti piše gde, niti je moguće i sve je suprotno u odnosu na ono o čemu ste govorili“, rekao je on.

Vučić je naveo da su EU i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel predstavili racionalan način za prevazilaženje krize na severu Kosova i Metohije, nakon izbora u četiri opštine sa srpskom većinom koje je organizovala Priština.

„Kurti je odbio, postojao je predlog da se napravi prelazno rešenje, po kome oni ne bi zauzimali svoje kancelarije 28. maja, jer će to svakako dovesti do nemira i problema“, kazao je Vučić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu