Povežite se sa nama

Politika

Aleksandar Vučić stigao u Soči – sledi sastanak sa Vladimirom Putinom

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije stigao je u popodnevnim satima u Soči, gde treba da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On se, po dolasku u Soči, obratio javnosti u Srbiji.

Sastanak sa Vučićem je neuobičajena aktivnost za Putina, koji se veoma retko sastaje nasamo sa drugim liderima i zbog toga je Vučić izrazio veliku zahvalnost ruskom predsedniku.

„Hvala predsedniku Putinu na poštovanju koje ukazuje Srbiji, to je lepa vest za naše građane“, rekao je.

„Bićemo nas dvojica sami, ali je mnogo važnije šta ćemo dogovoriti“, rekao je.

Na komentare kritičara da je u Rusiju otišao „samo da bi se slikao“, rekao je da njega ne zanima njihova politika koja je samo politika laži.

„Naravno da je Putin taj koji odlučuje, da nije, mi bismo dosad već završili te pregovore“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Putin osoba koja najbolje razume poziciju Srbije i da na njega najviše računa.

„Verujem u prijateljstvo predsednika Putina, ako me pitate na koga najviše računam u Rusiji, to je Putin. On je uvek bio uz Srbiju“, kazao je.

„Lični kontakt je zasnovan na poštovanju naših država, ali i na tome da se mi poznajemo već dugo. Ja sam prvi put bio u Sočiju kao potpredsednik Vlade na jednom od najtežih sastanaka sa Putinom. Kada smo se vratili rekao sam Tomi i Ivici da moramo do kraja 2014. da isplatimo sve dugove i da postanemo zemlja koja će da gradi sistem poverenja sa svima. Morate da imate čiste račune i Srbija danas nikome ne duguje ništa. Sve što su naše obaveze sve se plaća“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su za 18 susreta, koliko ih je bilo, on i Putin gradili odnos na poverenju i razumevanju.

„Ja mislim da smo kroz teška vremena kroz koja smo prolazili gradili poverenje i naš odnos je takav da kada jedan drugom nešto kažemo onda je to tako“, rekao je.

„Posle Nikole Pašića ja sam prvi čovek koji je dobio taj orden i to ne od bilo koga, nego od Putina. Ja sam veoma ponosan na to“, kazao je Vučić o ordenu Aleksandra Nevskog, koji je dobio 2019. godine.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Lukašenko: „Referendum u februaru – ako ne izbije rat“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Minsk planira da objavi nacrt novog Ustava do Nove godine, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Ja sam sastavljao Ustav. Pravnici su pisali perom, a ja sam diktirao, jer sam video, ja sam predsednik, kakva su mi ovlašćenja potrebna da održim zemlju. Sada ćemo ga objaviti, za mesec otprilike“.

Referendum o novom Ustavu mogao bi se održati oko 20. februara 2022. godine, ako ne počne rat“, dodao je beloruski lider.

„Još jednom želimo da uvažimo predloge ljudi, a u februaru, negde posle 20. još ćemo razmisliti kako nam odgovara i kako je najbolje po zakonu, po sadašnjem Ustavu, iznećemo Ustav na referendum… Nedavno sam rekao da ćemo slediti taj raspored i obavezno ćemo održati referendum. Ali ako nas ne dovedu do uvođenja nekog vanrednog stanja. Ali to je iz domena fantazije. Stoga mislim da ćemo uspeti da održimo (referendum) u februaru, kako smo planirali“, precizirao je Lukašenko.

Takođe, je dodao da je preraspodela ovlašćenja i formiranje nove strukture vlasti glavni, ali ne i jedini smisao novog Ustava.

Pored toga, prema rečima predsednika, dokument će obuhvatiti jačanje uloge vlade i parlamenta, kao i pojavu Svebeloruskog sabora, koji je prvi put održan još 1990-ih.

„Na Svebeloruskom saboru se raspravlja o najaktuelnijim, ključnim pitanjima. I ako je on tako odredio, čitava zemlja se kreće u tom pravcu. I predsednik. Ali to je odluka predsednika. Sada će to biti u Ustavu“, objasnio je beloruski lider.

Takođe, je dodao da će u novom Ustavu biti konsolidovana snažna predsednička vlast.

„Predsednik će, kao i danas, formirati vladu, biće lider države. Ostaje jaka predsednička vlast“, rekao je Lukašenko.

Vanredni izbori

Lukašenko je saopštio da nije isključeno da će nakon usvajanja obnovljenog Ustava biti održani vanredni predsednički izbori.

„Mogu se održati na vreme, a možda budu i vanredni izbori. Na osnovu odluke predsednika ili će u prelaznim odredbama Ustava biti fiksirani drugi datumi izbora“, rekao je predsednik Belorusije.

On sumnja u mogućnost da se predsednički izbori održe već sledećeg leta.

Lukašenko je objasnio da nakon usvajanja novog Ustava na referendumu treba da budu održani izbori za sve organe vlasti, uključujući Svebeloruski narodni sabor čiji će ustavni status biti fiksiran u novom glavnom zakonu zemlje.

Prema kalendaru na sajtu CIK, sledeći predsednički izbori u Belorusiji trebalo bi da se održe najkasnije 20. jula 2025. godine.

Podsetimo, u Belorusiji pripremaju nacrt novog Ustava. Očekuje se da će pre glasanja revidirani nacrt biti iznet na javnu raspravu koja se može održati već u prvoj polovini decembra. Ranije je Lukašenko rekao da je opozicija koja se nalazi van Belorusije pripremila novi plan destabilizacije zemlje, povezan sa predstojećim referendumom.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu