Povežite se sa nama

Politika

Aleksandar Vučić sa Vladimirom Putinom u Sočiju pregovara o ceni gasa za Srbiju

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a glavna tema biće cena gasa, koju je Vučić nazvao „ključnim pitanjem za našu zemlju“. Biće to 19. susret dvojice lidera.

Vučić je, govoreći o ceni gasa, rekao da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara na 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za Srbiju od 600 miliona evra.

– Ako imamo cenu od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500 koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou – pojasnio je Vučić.

On je uoči sastanka sa Vladimirom Putinom izjavio je da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona metara gasa kubnih i da će danas jedna od najvažnijih tema u razgovoru sa predsednikom Ruske Federacije biti – gas za našu zemlju.

– Za nas je gas ključno pitanje, mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je to zbog toga što svakodnevno trošimo gas da ne bismo uvozili struju, koja je na berzi pet puta veća od proizvodne cene u našoj zemlji.

– Zbog toga ne moramo da uvozimo neophodne količine struje po visokim cenama, koje na dnevnom nivou iznose više miliona evra.

Predsednik je dodao da su to trenutno ogromni gubici za mnoge zemlje, a posebno za države u regionu.

– Na berzi je cena gasa juče bila 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je između 250 i 300 po megavata u celoj Evropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu. Samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih zemalja, srednje i niže razvijenih, i raste im javni dug. Zato je za nas cena gasa od presudnog značaja, jer samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih zemalja, srednje i niže razvijenih, i raste im javni dug – naveo je Vučić.

Od Kosova do situacije u svetu

Međutim, cena gasa nije jedina tema o kojoj je danas biti reči, jer će se, kako je rekao Vučić, razgovarati i o drugim važnim stvarima. Politička pitanja će takođe biti na dnevnom redu.

– Razgovaraćemo o Kosovu i Metohiji i svemu što se dešava oko tih razgovora, ali situaciji na Zapadnom Balkanu. Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese – rekao je Vučić juče pred posetu Sočiju.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Lukašenko: „Referendum u februaru – ako ne izbije rat“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Minsk planira da objavi nacrt novog Ustava do Nove godine, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Ja sam sastavljao Ustav. Pravnici su pisali perom, a ja sam diktirao, jer sam video, ja sam predsednik, kakva su mi ovlašćenja potrebna da održim zemlju. Sada ćemo ga objaviti, za mesec otprilike“.

Referendum o novom Ustavu mogao bi se održati oko 20. februara 2022. godine, ako ne počne rat“, dodao je beloruski lider.

„Još jednom želimo da uvažimo predloge ljudi, a u februaru, negde posle 20. još ćemo razmisliti kako nam odgovara i kako je najbolje po zakonu, po sadašnjem Ustavu, iznećemo Ustav na referendum… Nedavno sam rekao da ćemo slediti taj raspored i obavezno ćemo održati referendum. Ali ako nas ne dovedu do uvođenja nekog vanrednog stanja. Ali to je iz domena fantazije. Stoga mislim da ćemo uspeti da održimo (referendum) u februaru, kako smo planirali“, precizirao je Lukašenko.

Takođe, je dodao da je preraspodela ovlašćenja i formiranje nove strukture vlasti glavni, ali ne i jedini smisao novog Ustava.

Pored toga, prema rečima predsednika, dokument će obuhvatiti jačanje uloge vlade i parlamenta, kao i pojavu Svebeloruskog sabora, koji je prvi put održan još 1990-ih.

„Na Svebeloruskom saboru se raspravlja o najaktuelnijim, ključnim pitanjima. I ako je on tako odredio, čitava zemlja se kreće u tom pravcu. I predsednik. Ali to je odluka predsednika. Sada će to biti u Ustavu“, objasnio je beloruski lider.

Takođe, je dodao da će u novom Ustavu biti konsolidovana snažna predsednička vlast.

„Predsednik će, kao i danas, formirati vladu, biće lider države. Ostaje jaka predsednička vlast“, rekao je Lukašenko.

Vanredni izbori

Lukašenko je saopštio da nije isključeno da će nakon usvajanja obnovljenog Ustava biti održani vanredni predsednički izbori.

„Mogu se održati na vreme, a možda budu i vanredni izbori. Na osnovu odluke predsednika ili će u prelaznim odredbama Ustava biti fiksirani drugi datumi izbora“, rekao je predsednik Belorusije.

On sumnja u mogućnost da se predsednički izbori održe već sledećeg leta.

Lukašenko je objasnio da nakon usvajanja novog Ustava na referendumu treba da budu održani izbori za sve organe vlasti, uključujući Svebeloruski narodni sabor čiji će ustavni status biti fiksiran u novom glavnom zakonu zemlje.

Prema kalendaru na sajtu CIK, sledeći predsednički izbori u Belorusiji trebalo bi da se održe najkasnije 20. jula 2025. godine.

Podsetimo, u Belorusiji pripremaju nacrt novog Ustava. Očekuje se da će pre glasanja revidirani nacrt biti iznet na javnu raspravu koja se može održati već u prvoj polovini decembra. Ranije je Lukašenko rekao da je opozicija koja se nalazi van Belorusije pripremila novi plan destabilizacije zemlje, povezan sa predstojećim referendumom.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu