Connect with us

Ekonomija

Aleksandar Vučić sa delegacijom MMF-a: „Očekuje se pad inflacije u drugom kvartalu“

Photo: Pexels

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je navela da su fiskalni rezultati budžeta „izuzetno dobri“ i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako su domaće prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF.

Vučić je delegaciji MMF, koju predvodi Donal Makgetigen, preneo da je Srbija već posle prvog kvartala na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenzivira rad na privlačenju direktnih stranih investicija.

On je izneo očekivanje da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u ovoj godini.

U tom kontekstu, Vučić je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih dve do pet godina.

Na taj način, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja enrgetske bezbednosti na nivou regiona, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF, u saradnji sa nadležnim ministarstvima.

Govoreći o problemu inflacije, sagovornici su konstatovali da očekuju njen pad u drugom ovogodišjem kvartalu i znatno osetniji u drugoj polovini tekuće godine, a predlog MMF je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu