Connect with us

Politika region

Aleksandar Vučić: „Posle uvođenja sankcija Rusiji, tražiće da priznamo Kosovo – nismo zainteresovani“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare da Evropski parlament nije doneo nikakvu rezoluciju u kojoj se traži da se uvedu sankcije Rusiji već da je reč samo o preporukama. Kako je dodao, čak je i RTS izvestio da je reč o rezoluciji. Postoji deo javnosti, koji bi da discplinuje predsednika i Srbiju, rekao je Vučić, aludirajući na zahtev da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Preskočili su da pročitaju onaj deo u tom tekstu da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, rekao je Vučić.

Upitao je, „što su to sakrili?“

Mnogo teže od uvođenja sankcija Rusiji je to što od nas traže da se međusobno priznamo. Kao da je Srbiji stalo da je prizna Priština, rekao je Vučić.

Sve i da uvedemo saknciji Rusiji, napomenuo je, sledeće što bi tražili je priznanje Kosova, pa onda nešto sledeće…

Ja sam politički veteran. Nisam se posebno uzbudio zbog preporuka EP, kaže predsednik Srbije.

Nismo zaunteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom, ponovio je Vučić na konferenciji, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske i srpskom članicom Predsedništva u BiH – Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Ako je zahtev 79 % poslanika EP taj da priznamo nezavisno Kosovo i da je to najvažnija preporuka to samo potvrđuje moje reči da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o portrebi priznanja Kosova, rekao je Vučić.

Ponovio je, „nisam se naročito uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti kako se kaže u našem narod“.

Hvala im za tu veliku brigu, nismo zaintersovani za međusobno priznanje sa Prištinom, rekao je predsednik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu