Connect with us

Politika

Aleksandar Vučić posle sastanka sa Kurtijem: „Priština nije prihvatila predlog Evropske unije o ZSO“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da Priština nije prihvatila predlog Evropske unije o Zajednici srpskih opština (ZSO), koji je predstavljen, a da ga je Beograd prihvatio.

„Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina (da formira ZSO). Meni je jasno i to sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida“, rekao je Vučić za srpske medije, posle sastanka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem pod okriljem EU.

On je rekao su članovi prištinske delegacije tokom predstavljanja nacrta upravljačkog tima, pokušali da, kako je naveo, unize dve žene koje su predstavljale nacrt, posle čega su zauzeli stav da je to za njih neprihvatljivo, jer nije u skladu sa „kosovskim ustavom“.

Vučić je rekao da se u svim članovima predloga EU poziva na prethodno potpisane sporazume Beograda i Prištine, dodajući da nema tačke u kojoj se govori o nečemu što nije već dogovoreno.

„Ili će se prihvatiti dogovoreno 2013. godine i 2015. godine ili je kraj svega“, rekao je Vučić i dodao da očekuje da će dijalog biti nastavljen u narednom periodu.

Vučić je naveo da „moli“ da „bilo ko“ ne traži razlog u tome što ne želi da ispuni nešto što je potpisano i dogovoreno pre 10 godina, u tome „šta će on da kaže ili neće da kaže“.

„Naš je problem što mi nemamo proces normalizacije, što mi ne razgovaramo o tome kako da rešimo probleme, što mi ne možemo ni civilizovano da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovori bili „civilizovani“, ali da inače nema civilizovanih razgovora o rešavanju problema zato što se problemi „multiplikuju iz dana u dan i zato što ih neko proizvodi“.

„Srbija nije proizvela nijedan jedini problem, nijedno jedino iznenađenje, ništa“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio i da je bilo reči o trenutnoj situaciji na Kosovu nakon izbora u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, koje su Srbi bojkotovali.

Vučić je naveo da je EU iznela svoj predlog koji je on prihvatio, ali ga je kosovski premijer Aljbin Kurti odbio.

„Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova“, rekao je on.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu