Connect with us

Privreda

Aleksandar Vučić nakon sastanka: „Stižu veće premije. Ovo su, verujte, izvanredne vesti“

Photo: Unsplash

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će se povećati premije za grla i mleko.

On se sastao juče sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka, koje je predvodio Goran Vasić i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koje predstavlja Milija Palamarević, koji su detaljnije informisali o poteškoćama sa kojima se suočavaju, izrazivši, pre svega, nezadovoljstvo zbog stanja na tržištu mleka, a na sastanku su dali i određene predloge u cilju rešavanja tekućih problema.

On je zahvalio poljoprivrednicima na otvorenosti i spremnosti da razgovaraju, istakavši da je razgovor osnova za rešavanje problema u svim oblastima, pa tako i u poljoprivredi, koja je pogođena brojnim neprilikama ne samo u našoj zemlji, već i širom Evrope, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima Predsednika Srbije.

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

„Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara“, istakao je predsednik i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava.

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko, za koje je predsednik kazao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi 3 milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara.

Na sastanku je takođe dogovoreno ograničenje marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima izvršiće se nakon sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Predsednik je posebno naglasio da će se lično angažovati na rešavanju urgentnih problema, poručivši da će se i odnos države prema poljoprivrednicima promeniti u smislu češćih kontakata i razgovora o svim pitanjima od značaja za što jači razvoj ove privredne grane.

„Ovo su, verujte, izvanredne vesti“, rekao je Vučić.

Vlada Srbije povećala subvencije po grlu za mlečne krave i premije za mleko

Vlada Srbije usvojila je više izmenjenih Uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se povećanja subvencija po grlu za priplodne mlečne krave i povećanja prelevmana i premija za mleko.

Izmenama više uredbi, pored ostalog, prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, podižu se i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823. Kada je reč o premijama za mleko, one će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi 3 milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2023. godinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godini i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Na sednici Vlade usvojena je i Odluka o izmeni Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, s obzirom na to da je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene. Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede nakon sastanka sa poljoprivrednicima

Photo: Unsplash

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se u Vladi Srbije sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača sa kojima je u maju potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, kako bi zajednički razmotrili sve što je realizovano do sada.

Ona je poljoprivrednicima obrazložila na koji način su realizovane dogovorene mere i istakla da je do sada isplaćeno 95 odsto subvencija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Po rečima ministarke, isplaćeni su svi uredni i kompletni zahtevi, a nisu isplaćeni samo zahtevi koji su trenutno na dopuni i oni će biti brzo rešeni.

Tanasković je rekla da su sve tačke sporazuma koje su bile planirane za ovu godinu do sada ispunjene, a to se odnosi na povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju (podsticaji po hektaru) sa 9.000 dinara na 18.000 dinara, premije za mleko sa 15 dinara na 19 dinara po litru mleka, podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Počev od 1. januara 2024. godine, kako je dogovoreno, biće podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, umanjena je 50 odsto naknada za odvodnjavanje za tekuću godinu i biće ukinuta naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine.

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.

Na današnjem sastanku su, kako je navelo Ministarstvo, odmah uvažene neke od inicijativa poljoprivrednika, kao što je ona koja se odnosi na jasno definisanje ko su korisnici davanja po hektaru i dogovoreno je da će to biti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemlju, a ne vlasnici zemljišta koji ga ne obrađuju.

Dogovoreno je da lista malih skladištara, koju će odobriti Republičke direkcija za robne rezerve, bude proširena, na način da za obezbeđenje daju menicu, zalogu u robi ili hipoteku.

Poljoprivrednici su podneli inicijativu za uvođenje zakona o robnoj berzi pa će biti formirana radna grupu koja će od ponedeljka, 2. oktobra, početi rad, kako bi dala svoje predloge do kraja godine.

Dogovreno je i da, nakon ukidanja prelevmana na mleko i mlečne proizvode 31. oktobra ove godine, sve mlekare i svi trgovci koji trguju mlekom i mlečnim proizvodima podnose zahtev za uvoz mlečnih proizvoda i dobijaju dozvole, koje će važiti tri meseca.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu