Connect with us

Politika

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu potpisuju deklaraciju o rešavanju pitanja nestalih na Kosovu

Foto: Unsplash

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaju se 18. avgusta u Briselu, a kako saznaje Nova na tom sastanku trebalo bi da bude potpisana zajednička deklaracija o rešavanju pitanja nestalih na Kosovu. Prema informacijma, do koji je došla Nova, tekst deklaracije je u dobroj meri usaglašen i čeka se trenutak da bude potpisan.

Zvanična agenda sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija javnosti još nije poznata. I dok srpska strana očekuje da se razgovora o problemu sa ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, što je umalo dovelo do nasilja na Kosovu, Kurti je u izjavi za medije naveo da je to za prištinsku vlast gotova stvar.

Kako saznaje Nova, u Briselu bi na dnevnom redu, međutim, moglo da bude potpisivanje deklaracije o rešavanju nestalih i to bi trebalo da bude predstavljeno kao veliki iskorak u odnosima dve strane.

„Tom deklaracijom bi se dala podrška procesu da se nestala lica pronađu i njihove sudbine reše. Taj dokument bi trebalo da potpišu Kurti i Vučić i to bi trebalo da odjeknu u javnosti. Tekst je završen i čeka se trenutak da bude potpisan“, kaže izvor našeg lista.

On navodi da bi na jesen trebalo da bude rešavano pitanje imovine i povratka.

Da se o potpisivanju deklaracije o nestalima razgovaralo u nekoliko ranijih rundi dijaloga u Briselu, kaže za Novu Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica. On kaže da je tekst deklaracije u dobroj meri bio usaglašen, ali i da je Priština imala neke zahteve.

„Da li će to biti potpisano, ja stvarno ne znam. Realno, blizu je. Reč je zapravo o jednoj izjavi predsednika predsednika Vučića i Kurtija o celom procesu rada traženja nestalih, mehanizmu i podršci tom procesu“, navodi Odalović.

On navodi da je potpisivanje te deklaracije važan čin ,“jer to govori o odgovornom odnosu prema jednom teškom problemu i nasleđu sukoba koji su bili”.

„Proces nam je trenutno u zastoju i krizi zbog jednostranih Kurtijevih odluka. Dobro bi bilo da taj problem bude prevaziđen. Što se tiče Srbije i naše strane apsolutno postoji spremnost i otvorenost. Oni koji su blokirali proces i prave problem, to je Priština, ali ako bi se našao zajednički jezik i zajednička izjava to bi bila dobra stvar u celom ovom procesu“, kaže Odalović.

Sa prostora Kosova i Metohije u ovom trenutku vodi se 1.621 osoba kao nestala. Od tog broja, po zahtevu porodica kod srpske radne grupe evidentirano je 570 nestalih. Odalović kaže da (osim Srba) među njima ima i Albanaca, Roma i drugih nacionalnosti koji su se prijavili kod nas. Ostalih oko 1.000 osoba koje se vode kao nestali na KiM su kosovski Albanci koje vodi Priština na svojoj evidenciji.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, kaže za Novu da porodice oko 1.600 nestalih na prostoru Kosova i dalje čekaju i da je užasno važno i za Srbiju i za KiM da se završi ta priča.

„Jer kada se završi priča o nestalima tu onda možemo da pričamo za odgovornima, kako bi smo naša dva društva očistili od tih odgovornih koji se i dalje nalaze po našim bezbednosnim službama i šire“, zaključuje Beširi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić povodom situacije na Kosovu: „Stradala trojica Srba sa Kosova, dvojica teško ranjena, 10 privedenih“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti na TV Pinku povodom najnovijih dešavanja na Kosovu rekao da su u sukobu kod mesta Banjce učestvovali pobunjeni Srbi sa Kosova koji su se „pobunili protiv Kurtijevog terora“.

„Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze, možda čak već tokom konferencije, čekamo samo zbog prevoda“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je pitanje da li će jedno lice preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć

„Mi imamo tonski snimljeno kako se albanska policija smeje i kako govore ‘pusti ga da umre’“, rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Aljbin Kurti je jedini krivac za ovo što se dešava danas na Kosovu i žao mu je što je deo Srba naseo na njegove provokacije.

„Aljbin Kurti je jedini krivac. Želi da nas odvuče u rat sa NATO i nijednu drugu želju nema. To je jedino što radi sve vreme. Jedino“, rekao je Vučić.

„Danas smo imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na odlukama ćemo raditi detaljno i temeljno i nakon toga izaći sa tim odlukama u javnost u danima koji su pred nama“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da  je ovo jedan od najtežih dana za našu zemlju i za naš narod još od 2004 i 2008.

Izvinio se građanima Srbije što nije mogao ranije da se obrati javnosti,  jer, kako je naveo, od 1999. Srbija nema efektivnu kontrolu na KiM.

„Morali smo sve sami da ispitamo, da bi smo mogli da saopštimo istinu i pripremimo teren za donošenje odluka“, rekao je Vučić.

„Noćas oko 2:46 grupa Srba sa KiM postavila je 2 kamiona kao barikade u Banjskoj na Severu KiM, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade i tu dolazi do sukoba, i u tom sukobu je ubijen policjaca A.B. i ranjeno još jedno lice“, rekao je Vučić.

„U osam i 8:57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvreni, pucnjave i okršaji i dalje traju, u 10:15 Albanic saopštavaju da su srpske opštine zona antiterorističke operacije“, dodao je.

Vučić je rekao da to nisu Srbi iz centralne Srbije već Srbi sa Kosova, koji su se pobunili ne želeći da više trpe Kurtijev teror.

„Od 3. novembra od kada je Kurti smenio komandira Đurića, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je samo pitanje kada ćeposebno oni koje policija progoni Srbi“, rekao je Vučić.

Podsećamo tokom noći je došlo do pucnjave u selu Banjska, opština Zvečan, na severu Kosova i Metohije u kojoj je jedan policajac poginuo, a drugi povređen.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu