Povežite se sa nama

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Bliže smo tome da radimo Užice nego Požegu“

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Izgradnja obilaznice oko Gornjeg Milanovca počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obilaznica je deo pristupne saobraćajnice od petlje Takovo na auto-putu „Miloš Veliki“ do Gornjeg Milanovca. Posle toga, od 11.00 časova predsednik Vučić obići će i radove na izgradnji auto-puta E-763, deonica Preljina-Požega.

Vučić je obilaskom tog gradilišta započeo obilazak radova na infrastrukturnim projektima u Moravičkom okrugu i tom prilikom rekao da su Gornjem Milanovcu potrebne nove investicije, a da će ova obilaznica i veza sa auto-putem „Miloš Veliki“ mnogo značiti za razvoj ovog kraja i napomenuo da je u Gornjem Milanovcu dosta porasla plata u prethodnom periodu, ali da je još dosta ispod proseka.

Predsednik je tokom obilaska pozdravio sve radnike i poželeo im srećan rad.

„Sada stižu dve fabrike u Valjevo, stiže gas, biće valjda bolje“, rekao je.

On je izjavio da je obilaznica odlično rešenje za industruju Gornjeg Milanovca.

„Uvek gledam šta je to što nam nedostaje, bez obzira na to što smo mnogo toga napravili. Vrtić, bolnica… Kad god mislite da ste nešto završili uvek iskače nešto novo“, kazao je Vučić u Gornjem Milanovcu.

On je predstavnike kineske kompanije pitao koliko radnika radi na projektu, na šta je dobio odgovor – 70, uz to da će taj broj rasti.

Govoreći o gradnji deonice duge 9,5 kilometara, Vučić je ocenio da je ona skupa, ali mu je saopšteno da se na potezu rade četiri mosta i jedan nadvožnjak.

„Što se tiče obilaznica, bliže smo tome da radimo Užice nego Požegu. Kad je moguće da mašine budu tamo? Pretpostavljam oko maja“, naveo je predsednik.

Ugovor za izvođenje radova na deonici dugoj 30 kilometara, od čega je 9,4 kilometra samo obilaznica oko Gornjeg Milanovca, potpisali su 12. novembra u Predsedništvu Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnici Puteva Srbije i kineske građevinske kompanije Power Construction Corporation of China (PowerChina).

Obilasku radova, pored Vučića, prisustvuju i ministar Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, kao i direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak.

Rok za završetak je 2023. godine, a predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je ovo najveća investicija u toj lokalnoj samoupravi u poslednjih 60 godina.

Naveo je da je opština završila eksproprijaciju 97 % zemljišta na trasi, tako da su radovi mogli da počnu odmah po potpisivanju ugovora.

Obilaznica će rasteretiti Gornji Milanovac od teretnog saobraćaja, ali i otvoriti razvojnu petspektivu, jer je uz obilaznicu 30 hektara zemljišta namenjenog za novu industrijsku zonu.

Buduća obilaznica duga 9,4 kilometra i podeljena je na dve poddeonice.

Prva od Tenka do Klatičeva dužine 4,7 kilometara i podrazumeva gradnju potpuno nove saobraćajnice sa svim vrstama zemljanih radova, usecima, zasecima i nasipima.

Druga poddeonica dužine 4,7 kilometara od Klatičeva do Takova podrazumeva rekonstrukciju postojećeg državnog puta na kojoj će biti izgrađena četiri mosta i jedan nadvožnjak.

Očekuje se da će na ovom delu puta biti 220.000 kubnih metara useka, 70.000 kubika nasipa i oko 20.000 kubnih metara ojačanja tla.

Goran Petrović, direktor preduzeća Mostovi, koje je podizvođač radova, rekao je da će biti izgrađene značajne inženjerske armirano-betonske konstrukcije ukupne dužine oko 600 metara, dve inženjerske konstrukcije od armirane zemlje i jedna velika inženjerska konstrukcija dužine 340 metara od armiranobetonskih šipova i geosidara.

Saobraćajnica će imati dve vozne trake, za svaki smer po jedna, ukupne širine kolovoza 6,5 metara.

Petrović je dodao da će zbog vrlo teškog terena, na dužini od 740 metara gde je nagib oko devet odsto, biti izgrađena traka za spora vozila širine tri metra.

Ugrađeno će biti 20.000 kubnih metara betona, 30.000 kubika asfalta, a s obzirom da će se tu odvijati pretežno teretni saobraćaj, projektovana je moćna kolovozna konstrukcija i ojačanje podtla.

Predsednik će kasnije obići i radove na izgradnji autoputa „Miloš Veliki“ od Preljine do Požege.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Investiranje

Radovi na deonici auto-puta od Preljine do Pakovraća ubačeni „u petu brzinu“- biće pušten do polovine februara

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Radovi na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Pakovraća ubačeni su „u petu brzinu“ kako bi sve bilo gotovo, a saobraćaj pušten do polovine februara. Broj radnika je povećan i intezitet pojačan, što najbolje dokazuje da su svi na svojim radnim mestima uprkos niskim temperaturama i debelom minusu.

– Po njima možemo da navijamo sat, svako jutro ih vidimo kako idu na svoja radna mesta, bez obzira na niske temperature. Nije im lako, ali su izuzetno predani i zato nemamo dilemu da će sve biti brzo završeno. Taman da radnici iz Kine stignu kući za proslavu njihove Nove godine – kažu kroz osmeh meštani sela Prijevor i dodaju da su se već navikli na nove komšije.

– Mi sa njima nikakvih problema nemamo, ovde su već duže vreme, dok se deonica grade i već smo se saživeli. Navikli smo i mi na njih i oni na nas, iako je u početku bilo neobično. Biće nam žao kad odu – rekli su za RINU (Regionalna informativna novinska agencija).

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, najavio je početkom godine da su ključni radovi na izgradnji ove deonice završeni, da se trenutno vrše sve neophodne provere bezbednosti i da će najkasnije do Sretenja saobraćaj biti pušten.

– Najvažnije nam je da ispunimo sve uslove, kako bi deonica bila maksimalno bezbedna za saobraćaj. Deonica autoputa Miloš Veliki od Preljine do Pakovraća od velikog značaja je za sve građane Zapadne Srbije, jer će njenim puštanjem u saobraćaj biti rasterećena obilaznica oko Čačka, gde se svakog vikenda prave ogromne gužve u saobraćaju.To će svakako biti veliki dan za sve građane Srbije, ali sa tim nema stajanja, već se punim intezitetom nastavlja dalja izgradnja autoputa dalje ka Požegi – kaže Momirović.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu