Connect with us

Ekonomija

Aleksandar Vučić: „Bankarski, finansijski sistem i javne finasije u izuzetno dobrom stanju“

Photo: Pexels

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su bankarski i finansijski sistem u celini i javne finansije u Srbiji u izuzetno dobrom stanju.

„Bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu od 21,2 milijarde evra. Kupili smo ove godine 400 miliona evra intervencijom na deviznom tržištu, rezerve zlata rastu i najveće su u istoriji, supervizija i nadzor su samo u jednoj tački, a to je Narodna banka, nema mnogo babica, kilava deca“, rekao je Vučić.

Dodao je da su banke sigurne i da se razmišlja da se povećaju garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra i u narednih mesec dana doneće se odluka o tome.

On je rekao da to govori koliko je dobra finansijska situacija u Srbiji. U ovom trenutku Srbija na računu, kako je rekao ima 546 milijardi dinara ili pet milijardi evra.

Vučić je rekao da Srbija ništa više ne mora da uzima na međunarodnom deviznom tržištu, dovoljno para ima za sve.

„Pare poskupljuju i biće sve više problema, uradili smo veliku stvar“, rekao je Vučić.

Naveo je da će se nabaviti pet miliona kilograma soli, jer so je jedina namirnica koja se ne proizvodi u zemlji. Planirano je, kako je rekao, da se kupi i 40.000 tona NPK mineralnog djubriva i 50.000 uree ili obrnuto, jer je važno za poljoprivrednike.

„Kupićemo nešto pšenice od prvog roda, kukuruza ima dovoljno, pa ćemo od drugog roda kupiti još pšenice. Svega ima dovoljno, situacija sa parama je veoma dobra, ljudi slobodno trošite, problema neće biti“, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu