Connect with us

Politika region

Aleksandar Vučić: „Albanski gradonačelnici na severu Kosova nikad neće biti prihvaćeni“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da albanski političari, koji će biti na čelu srpskih opština na severu Kosova „nikada neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici“ i apelovao na Srbe da sačuvaju mir.

„Molim Srbe da sačuvamo mir. A ovi nikada neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. To je iživljavanje i pokušaj da naprave atmosferu u kojoj će svi Srbi da napuste svoja ognjišta. Moja poruka je da ćemo biti sa Srbima i da ćemo se boriti da oni opstanu na Kosovu i da tamo opstane Republika Srbija, kao i glavne premise našeg Ustava“, izjavio je Vučić u Novom Sadu.

On je rekao da se očekuje da albanski političari u zgradu u Kosovskoj Mitrovici održe konstitutivne sednice lokalnih vlasti za tri srpske opštine na severu.

„Izabraće i lažne gradonačelnike podržane od zemalja Kvinte na najlažnijim, najsramnijim i najbednijim izborima na svetu, sa prosečnom izlaznošću od 3,4 odsto“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je situacija na severu Kosova vrlo napeta zbog svega što se događa.

„A koliko sam zabrinut za ono što dolazi sutra i posle toga sutra, bolje da ne govorim“, rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u Novom Sadu, posle otvaranja fabrike Nidek, rekao da je razgovarao sa američkim diplomatama Derekom Šoleom, Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom i Beogradu Kristoferom Hilom o situaciji na Kosovu.

On je zahvalio ljudima, koji su sa Kosova krenuli peške na miting, koji Srpska napredna stranka organizuje 26. maja u Beogradu.

Hvala na pažnji i poštovanju, znaju koliko smo se borili. Moja poruka njima je da ćemo se boriti da srpski narod opstane na Kosovu i da Srbija opstane i sačuva glavne premise svog Ustava. Koliko sam zabrinut za sutra i sve posle, bolje da ne govorim, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miroslav Aleksić traži od tužilaštva da proveri navode o korupciji pri izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica

Photo: Pexels

Aleksić je pozvao tužilaštvo da utvrdi da li su tačni navodi iz pisma da je azerbejdžanska kompanija Azvirt, koja je angažovana na izgradnji tog autoputa, dala osam miliona evra Srpskoj naprednoj stranci (SNS) preko nekadašnjeg direktora Koridora Srbije Dmitra Đurovića.

„Papić je bio bliski saradnik Nebojše Stefanovića i u pismu govori o problemima koje je imao sa Zvonkom Veselinovićem i Sinišom Malim. Govori kako je dobijao pretnje od Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa Kosova i Metohije koji se bavi putnom infrastrukturom“, kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na izborima 17. decembra ocenio je da ti navodi „moraju biti provereni“.

„Zaslužuju odgovore tužilaštva i institucija ako ih još imamo jer sve vreme ćute i u službi su režima. Da li zato Srbija danas duguje 36 milijardi evra jer najveći deo tog novca je otišao na putnu infrastrukturu? Da li građani mogu da očekuju da će se nastaviti pljačka ako ova vlast ostane i posle 17. decembra“, upitao je Aleksić.

On je upozorio da po stepenu korupcije u Evropi, Srbija deli drugo i treće sa Albanijom što je po njegovim rečima, rezultat slabljenja vladavine prava i jačanja autokratije u Srbiji prethodnih 11 godina.

„Po podacima organizacije Transparensi Internešnl, Srbija u poslednjih šest godina u kontinuitetu nazaduje u borbi protiv korupcije i od 180 zemalja u svetu nalazi se na 101. mestu. Nema institucije koja se danas bavi borbom protiv korupcije u Srbiji, pravosuđe je razoreno što potvrdjuje da je vlast generator korupcije“, naveo je Aleksić.

Dodao je da je „po pravilu, svaki projekat u Srbiji ugovoren bez tendera, bez javnih nabavki i po netransparentnim procedurama“ navodeći kao primer Moravski koridor.

„Po projektnoj dokumentaciji Saobraćajnog instituta CIP 2012. godine vredeo je 480 miliona evra a ponuda koju je Srbija tada dobila za 110 kilometara autoputa iznosila je 500 miliona evra. Šest godina kasnije tadašnja ministarka Zorana Mihajlović potpisuje novi ugovor na 800 miliona evra a danas će građani za izgradnju tog koridora platiti tri kredita u iznosu od 1,6 milijardi evra. To je 14,5 miliona evra po kilometru, što nigde ne postoji posebno kad je reč u ravničarskom predelu“, rekao je Aleksić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu