Connect with us

Politika region

Aleksandar Vučić 31. maja polaže zakletvu pred odlazećim sazivom Narodne Skupštine

Foto: Unsplash

Aleksandar Vučić će definitvno polagati predsedničku zakletvu 31. maja pred starim i odlazećim sazivom Narodne Skupštine, procenjuju politički izvori Danasa.

Dragan Đilas, lider opozicione Stranke slobode i pravde, izjavio je u emisiji TV Insajder novinarke Tamare Pupovac, da ima informaciju da će se glasanje za parlament u Velikom Trnovcu ponoviti 27. maja.

Pravno su okončani predsednički, beogradski i izbori u onim opštinama, koji su održani 3. aprila, dok oni za parlament zbog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu to nisu.

Vučić će tako polagati zakletvu pred sastavom parlamenta izabranim 2020. u kome zbog bojkota opozicije i neprelaska cenzusa, vladajuća većina ima 220 od 250 mesta.

Teorijski je verovatno u slučaju da Upravni sud odbije ponavljanje glasanja u Velikom Trnovcu, da se u narednih 10 dana proglase konačni rezultati, da RIK podeli mandate i da se konstituiše novi saziv, međutim, to bi verovatno podiglo napetosti i podgrejalo političku atmosferu. U tom bi slučaju opozicione stranke, koje su ušle u parlament imale bi ambiciju da odmah zauzmu pozicije svojim istupima. Polaganje zakletve pred starim sazivom biće neuporedivo mirnije.

Po Ustavu, osim u slučaju ratnog stanja ili ostavke, novi ili reizabrani predsednik mora da položi zakletvu poslednjeg dana isticanja prethodnog mandata. Vučić je zakletvu položio poslednjeg dana mandata Tomislava Nikolića 31. maja 2017.

Inauguraciona svečanost, nakon zakletve može biti održana bilo kad, (a i nije obavezna), 2017. je održana 24. juna u Palati Srbije. Sada se tvrdi da će se održati van Beograda, u Smederevu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Aleksandar Šapić: „Pitanje energenata rešavaće se na nacionalnom nivou, ali Beograd mora da ima sistem da odgovori“

Foto: Unsplash

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kazao je da će se pitanje energenata rešavati na nacionalnom nivou, ali da grad mora da ima spreman sistem, da uradi sve da se kriza što manje oseti.

Šapić je za list Kurir kazao da je najvažnije da Gradska uprava uradi sve, kako bi građani krizu što manje osetili.

„To ne znači da nećemo raditi i druge važne stvari u gradu, ali ovo će biti prioritet“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, gradnja metroa u glavnom gradu nije samo beogradski, već i državni projekat i izrazio nadu da kriza uzrokovana ratom u Ukrajini neće usporiti gradnju metroa.

„Metro nije samo gradski projekat, već i državni. Projekat od nacionalnog značaja u koji svi moramo da budemo uključeni, od predsednika države do lokalne samouprave“, ocenio je Šapić.

On je dodao da će najvažniji infrastrukturni projekti u Beogradu, pored metroa, biti obilaznica oko Beograda, izgradnja kanalizacione mreže, tunela, mostova i parkova, sportskih terena i novih bulevara.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu