Connect with us

Politika region

Aleksandar Šapić: „Moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik“

Foto: Unsplash

Aleksandar Šapić je, nakon glasanja, pročitao odgovor, koji je spremio i naveo da želi da Beograd bude zdraviji, humaniji, funkcionaliji.

„Želim prvo da zahvalim svim našim sugrađanima koji su glasali za našu listu, da obećam ću učiniti sve da njihovo poverenje ne prokockam, da ga svojim radom opravdam i da ih ni na  jedan način ne razočaram. Hoću da pozdravim sve one koji nisu glasali za nas, ali su izašli na izbore i pokazali da im je stalo do toga ko će ovim gradom upravljati. Želim da poručim da ću se jednako boriti za interese svih Beograđana i da je moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik – bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost“, rekao je, obraćajući se odbornicima, prenosi N1. 

„Zahvalio je onima koji su za njega glasali u Skupštini i omogućili mu, kako kaže, čast da bude prvi među jednakima, ali i obavezu da Grad bude humaniji, zeleniji, lepši, zdraviji, funkcionalniji… „Uz zahvalnost, želeo bih danas na jedan, prilično simboličan način postavim dnevni red sa jednom tačkom – tačkom koja mora biti iznad svih nas i koju nikada ne smemo smetnuti s uma. Ta tačka se zove Beograd. To je nešto s čim ćemo mi u narednom periodu da živimo, slažemo se i ne slažemo, ali da je ona ta (tačkla) koja spaja sve sličnosti i razlike među nama“, rekao je Šapić.

„Kako je rekao za sebe – jedan je od onih koji su se, baveći se sportom, stalno takmičili. Težio sam ceo svoj život da budem prvi, pravi i najbolji i da nikad ne odustanem od zadatog cilja, a to želim i ovom gradu, rekao je. Želim ono što Beograd oduvek i jeste – grad pobednik, grad koji se bori, koji nikad, ni po koju cenu, od konačne pobede nikad ne odustaje, želim grad najbolji od svih, želim pravog šampiona“, rekao je Šapić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ivica Dačić nagoveštava moguće sankcije Rusiji

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nagovestio je prvi put u sredu, 25. januara, da bi Beograd mogao da promeni kurs i uvede sankcije Rusiji, što je jedan od ključnih zahteva EU da Srbija napreduje u pregovorima o članstvu u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za Euroactiv Srbija, koji prenosi RSE, Dačić je rekao da se Srbija, kandidat za EU od 2012. godine, rukovodila pre svega procenom onoga što je u njenom najboljem interesu.

„Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim telima. Da li ćemo uvesti sankcije Rusiji je druga stvar. Nije pitanje vremena ili rokova, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa“, rekao je on za Euroactiv Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro se protivi sankcionisanju Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, često naglašavajući da Srbija svu naftu i gas uvozi iz Rusije, ali je pod sve većim pritiskom Zapada da promeni svoj stav.

U oktobru je predstavio plan od 12 milijardi evra za ulaganja u energetsku infrastrukturu tokom šest godina kako bi se diversifikovalo i obezbedilo snabdevanje energijom.

Dačić je rekao da Srbija od ruske aneksije Krima 2014. godine do sada nije pridružila zapadnim sankcijama, „jer smo procenili da to neće biti u našem interesu“.

„Ako se nešto promeni na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka biti prilagođena tome, jer ćemo u svakom trenutku proceniti šta je najbolja odluka za našu privredu, za naš ugled u svetu i za građane Srbije“, istakao je Dačić.

Kao još jedan znak da se narativ o Rusiji, koja se smatra tradicionalnim saveznikom Srbije, može pomerati, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u sredu uveče prisustvovala otvaranju Euroactiv Srbija u Beogradu, govorila je o „ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

To je formulacija koju Srbija ranije nije koristila. Ona je takođe pohvalila EU kao najvećeg investitora i donatora u Srbiji.

Dačić je članstvo u EU proglasio „prioritetom za Srbiju“, ali je i kritikovao EU zbog odugovlačenja sa proširenjem.

„Taj narativ koji često čujemo, da bi Balkan mogao da stvori nove probleme da je unutar EU, više je izgovor, jer je EU primetila smanjenje apetita za proširenjem. To je pitanje koje evropskim političarima ne donosi glasove i zato ga marginalizuju“, kazao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu