Connect with us

Politika region

Aleksandar Ivković: „U ovom trenutku, priznanje Kosova Ukrajini bi donelo više štete nego koristi“

Foto: Unsplash

U ovom trenutku mi se čini da bi priznanje Kosova Ukrajini donelo više štete nego koristi. Argument u korist priznanja, koji je izneo ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko jeste podrška „zapadnim vrednostima“, ali taj čin ne bi Ukrajini doneo mnogo dodatne podrške, koju već nema – kaže za Danas Aleksandar Ivković, urednik vesti, portal European Western Balkans.

O predlogu Aleksija Gončarenka, ukrajinskog poslanika i potpredsednik Komiteta za migracije, izbeglice i raseljene, o priznavanju nezavisnosti Kosova odlučiće predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Kako je Gončarenko objasnio, Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu, a iz razgovora koje je vodio sa poslanicima misli da mnogi od njih podržavaju takvu rezoluciju.

„Najvažnija je pozicija predsednika, jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer se Skupština nije sastajala otkako sam podneo ovu rezoluciju, tako da u privatnim razgovorima mnogi poslanici daju podršku ovoj rezoluciji“, precizirao je Gončarenko.

Prema rečima sagovornika Danasa, Ukrajina se na zapadu već percipira, kao država koja trenutno najviše doprinosi odbrani „zapadnih vrednosti“, opirući se Rusiji.

„Da je, na primer, priznanje Kosova uslov zapada za dodatnu materijalnu podršku, situacija bi bila drugačija, ali to svakako nije slučaj. Sa druge strane, priznanje Kosova bi politički oslabilo ukrajinski argument o ugrožavanju sopstvenog teritorijalnog integriteta od strane Rusije. Videli smo da je Vladimir Putin već navodio primer Kosova kao opravdanje za ruske teritorijalne pretenzije. Mada bi Kijev verovatno pokušao da opravda priznanje argumentom o „sui generis“ slučaju Kosova, taj argument ne bi sprečio povlačenje paralela teritorijom same Ukrajine, kao što smo, takođe, već videli, ne samo na ukrajinskom slučaju. Naravno, ovi moralno-politički argumenti zasnovani na međunarodnom pravu, koji su sada na strani Ukrajine, imaju ograničen, ali ne i zanemarljiv uticaj na rat“, zaključuje Ivković.

Upitan da li će Zelenski uskoro odlučiti da prizna Kosovo, Gončarenko je odgovorio da ne zna, napominjući da su neki to podržavaju, ali i da su neki zabrinuti za položaj Srbije i mogućnost da bi ona, posle toga, mogla priznati Donjeck i Lugansk.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu