Connect with us

Politika

Aleksandar Gruško, zamenik Sergeja Lavrova – otkrio šta je bio cilj dolaska u Srbiju

Foto: Unsplash

Cilj moje posete bio je da obavimo konsultacije sa rukovodstvom Srbije, sa MIP Srbije. Veoma smo zahvalni predsedniku Vučiću koji nas je primio, rekao je u intervjuu za Sputnjik Aleksandar Gruško, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. On je protekle sedmice boravio u višednevnoj poseti Srbiji, a portal Nova.rs pisao je da je ta poseta bila skrivena od javnosti.

„Razmatrali smo i rastuću napetost na KiM i u BiH. Imali smo i veliki program vezan za posetu kulturnih mesta koja povezuju ruski i srpski narod, a veoma je važna bila i poseta Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu gde smo se još jednom ubedili da je saradnja u oblasti vanrednih situacija i te kako potrebna i da centar postaje regionalni lider u toj oblasti. Ponosimo se time što on postaje sve popularniji i nameravamo da ga na svaki način razvijamo”, rekao je Gruško.

„Razgovarali smo i o tome da na Zapadu postoji mnogo spekulacija o nameni tog centra. Vlastitim očima ubedio sam da on ima isključivo mirnu i veoma traženu namenu. I kritičari koji sebi dozvoljavaju neprihvatljive izjave o tom centru bolje da ga posete i sami se uvere da je on formiran za dobrobit ljudi”, naveo je zamenik ruskog šefa diplomatije za Sputnjik.

Upitan hoće li i njegovu posetu na Zapadu doživeti kao provokaciju, uz konstataciju da Američki ambasador poručuje Srbiji da je “loše sedeti na ogradi između dobra i zla”, Gruško je odgovorio da ne komentariše „šta o tome kažu Amerikanci jer rusko-srpski odnosi su dovoljno vredni sami za sebe i bez preuveličavanja mogu se oceniti ne samo kao faktor stabilnosti ne samo u regionu, nego i Evropi“.

„A sve kritičare koji “sede na ogradi” i žele da prevuku Srbiju na svoju stranu treba pitati o odnosima prijateljstva Rusije sa Srbijom i drugim zemljama regiona koje se oslanjaju na stare tradicije i istoriju, a upravo zahvaljujući Rusiji su postale nezavisne države. Kome oni mogu da smetaju? Principijelna je stvar što se Rusija i Srbija druže ne protiv nekog nego se druže međusobno, zato što to proističe iz srca ljudi. Zato je to što govore Hil i njemu slični ljudi, koji su opsednuti geopolitikom, nastoje da obnove unipolarni svet i da, zapodenuvši hibridni rat protiv Rusije, a sad je to „proksi“ rat u Ukrajini, jer NATO se tamo već direktno meša u taj sukob, pokušaj da slepe koaliciju i bukvalno slome preko kolena druge nezavisne zemlje, nastojeći da ih liše suvereniteta i uvuku u svoj tabor”, dodao je ruski zvaničnik.

Upitan može li i Srbija da pomogne posredujući kao jedina neutralna zemlja u Evropi u sukobu u Ukrajini, ruski ministar nije odgovorio direktno rekavši da je pitanje posredovanja drugostepeno, da bi zatim u opširnom odgovoru sumirao dosadašnje pokušaje u koje su bile uključene Belorusija i Turska.

Na pitanje zašto je toliki pritisak Zapada na Srbiju da uvede sankcije Rusiji,“kad znamo da Rusiji to ne bi nanelo nikakvu štetu“ Gruško je u opširnom odgovoru rekao i da „tu nema nikakve racionalne politike, već samo želja da se kazni Srbija za neposlušnost i za njenu principijelnu poziciju, za to što Srbija brani svoje nacionalne interese”, kao da je i to kažnjavanje i posredno uvođenje sankcija Srbiji „ne samo da amoralno već je u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu