Connect with us

Politika

Aleksandar Bocan-Harčenko: „Netačne tvrdnje Zapada da Rusija nema vremena za Kosovo“

Photo: Unsplash

Izjave sa Zapada da Rusija trenutno nije spremna da se bavi kosovskim problemom nisu tačne, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Želim da istaknem da je takvo postavljanje situacije potpuno pogrešno kao što su pogrešni navodi da Rusija trenutno nema vremena za Kosovo. Zapad šalje te lažne poruke kako bi uzburkao situaciju“, rekao je on, prenosi Tass.

Bocan-Harčenko je rekao da Zapad veruje da će, ukoliko Rusija sada nema vremena za Kosovo, moći da izvrši dodatni pritisak na Srbiju da što brže prizna nezavisnost Kosova.

„To nije tačno, mi ostajemo u ovoj situaciji bliski prijateljima. U odnosima sa Srbijom važi slogan ‘Svoje ne predajemo’. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stalno to poručujemo i on zna da će dobiti podršku“, rekao je on.

Nakon što je kosovska policija uhapsila svog bivšeg pripadnika Dejana Pantića pod sumnjom da je umešan u napade na službenike Izborne komisije na severu Kosova i na policiju, na putevima prema prelazima Jarinje i Brnjak postavljene su barikade.

Vanredni lokalni izbori su raspisani, jer su gradonačelnici i drugi srpski predstavnici napustili svoje funkcije početkom novembra protestujući zbog odluke vlade Kosova da ne dozvoli promet automobilima sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija, a posle serije incidenata su odloženi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu