Ako želite zdravo srce onda izbacite ova dva ulja iz upotrebe
Ulja za kuvanje glavna su namirnica u svakoj kuhinji, ali nisu sva ulja jednaka, posebno kada je reč o zdravlju srca.
Kako se pokazalo, odabir pravih ulja i izbegavanje onih loših može značajno da utiče na stanje našeg kardiovaskularnog sistema.
Nutricionista i dijetetičarka Krutika Nanavati izdvojila je dva ulja koja bi trebalo da izbegavamo prilikom pripremanja mesa kako bismo smanjili rizik od bolesti srca i drugih kardiovaskularnih problema.
1. Palmino ulje
Nanavati upozorava na preteranu konzumaciju palminog ulja. „Iako prirodno ima puno zasićenih masti, preterana konzumacija palminog ulja može povećati rizik od srčanih bolesti“, rekla je za SheFinds.
Uprkos širokoj upotrebi u komercijalnom kuvanju i prerađenoj hrani, palmino ulje povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Iz tog razloga najbolje je ograničiti unos što je više moguće i odabrati zdravije alternative.
2. Kokosovo ulje
Nutricionista napominje da kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti. „Preterana konzumacija kokosovog ulja može dovesti do povećanja LDL holesterola, što predstavlja rizik za zdravlje srca“, istakla je.
Srećom, postoji mnogo zdravih ulja za odabir. Za početak, Nanavati predlaže maslinovo ulje, koje je prepuno zdravstvenih dobrobiti. Poznato po svojim bogatim mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti ako se koristi u umerenim količinama, tvrdi nutricionista.
Osim toga, preporučuje i dodavanje ulja avokada u prehranu. „S obiljem mononezasićenih masti, ulje avokada idealno je za kuvanje i može doprineti poboljšanju zdravlja srca“, zaključila je Nanavati.