Ako imate više od 40 godina, izbegavajte ove četiri namirnice
Objavljeno 09/12/2025
0
1 Views
Iako je usporavanje metabolizma normalno, moguće je ublažiti njegov efekat promenama ishrane.
Stručnjaci za zdravlje i ishranu naveli su nekoliko namirnica koje bi osobe starije od 40 godina trebalo da izbegavaju, jer dodatno usporavaju metabolizam.
Beli pirinač sadrži manje vlakana, što otežava regulaciju šećera u krvi i može podstaći prejedanje.
Konzumaciju belog pirinča treba svesti na minimum. Nedostaje mu vlakana i nutrijenata, što rezultira višim glikemijskim indeksom, odnosno brzim porastom šećera u krvi. Vremenom to doprinosi insulinskoj rezistenciji i upali. Umesto toga, pacijentima savetujem da biraju integralne žitarice, koje pružaju vlakna i time stabilniji odgovor na šećer u krvi, objasnio je lekar dr. Kubanih Takirbašev za SheFinds.
Neki margarini sadrže trans masti i druge nezdrave masnoće koje podstiču upalu, a hronična upala povezuje se s metaboličkim poteškoćama.
Nutricionistkinja Johana Angman kaže:
U margarinu i prženoj hrani nalaze se trans masti, za koje je poznato da povisuju loš holesterol (LDL) i snižavaju dobar holesterol (HDL). Ova neravnoteža može dovesti do ateroskleroze, stanja koje značajno povećava rizik od srčanih bolesti. Pažljivo čitanje deklaracija i izbegavanje proizvoda s ‘delimično hidrogenizovanim uljima’ može pomoći u smanjenju unosa trans masti.
Prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, slanine i salama često sadrže aditive, konzervanse, nitrate i velike količine natrijuma, što može negativno uticati na metabolizam i podstaći dobijanje na težini.
Nutricionistkinja Emili Džonson ističe:
Kobasice, slanina i viršle imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i natrijuma. Često sadrže i konzervanse poput nitrata, koji narušavaju metaboličko zdravlje i dovode do gojenja.
Određena biljna ulja mogu sadržati skrivene trans masti ili delimično hidrogenizovana ulja. Dijetetičarka Džil Mongin upozorava:
Trans masti i hidrogenizovana ulja poznata su po tome da uzrokuju srčane probleme poput visokog holesterola i, dugoročno, zapušenih arterija.
Slaže se i registrovani nutricionista Džej Kouin, koji zaključuje:
Univerzitet Kalifornije kaže da nije zdravo koristiti biljno ulje jer ono sadrži 80 procenata masti i 20 procenata proteina, što znači da je uglavnom sastavljeno od zasićenih masnih kiselina. Sadrži i samo tragove nutrijenata, pa kuvanje s ovim uljem ne donosi veliku korist u poređenju s uljima koja imaju više nezasićenih masti, poput maslinovog ulja.

Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.
