Proizvođači čokolade na mukama
Propovednici zdravlja odavno tvrde kako je šećer “beli otrov” te neki proizvođači čokolade žele da ponude čokoladu bez šećera.
Ali sad imaju problem: čokolada može bez šećera – ali ne sme.
Medicinski stručnjaci polednjih godina neumorno ponavljaju da je šećer štetan, bilo za zube, bilo za čitav organizam. Kako bi bilo da čokolada bude bez šećera?
Tehnički – to je moguće. Nemački proizvođač čokolade Ritter-Sport je na tržište poslao proizvod koji uopšte nema šećera. Nazvao ga je “Cacao y nada” – što na šarmantnom španskom znači “kakao i ništa (drugo)”.
Zbog čega? Zbog toga što su pravni stručnjaci ovog proizvođača čokolade upozorili: pazite da nigde na proizvodu ne piše “čokolada” – jer to tako ne sme. Prema nemačkoj uredbi o prehrambenim proizvodima, čokolada je “proizvod derivata kakaovca i vrsta zaslađivača”.
Cacao y nada Ritter-Sporta je sačinjen od kakaa, kakao maslaca i umesto klasičnog šećera je tamo prirodan sok kakaa koji se pravi na jednoj plantaži u Nikaragvi od plodova te biljke.
Tu počinje pravno natezanje.
Čokolada dolazi od drevne astečke reči xocolati što znači “gorka voda”. Kakao i čokolada su zapravo gorki i s premalo šećera da bi se i taj sok, opet po smernicama EU, uopšte smeo nazvati “zaslađivačem”.
Nemačka uredba je zapravo tu kao zaštita potrošača: ako neko kupi proizvod na kojem piše “čokolada”, onda se, kad zagrize u nju, ne sme grčiti od gorčine.
U raspravu se uključilo i ministarstvo za zaštitu potrošača Baden-Wirtenberga, pokrajine gde se nalazi fabirka Ritter Sporta. Već i zbog činjenice da tamo vladu sastavlja stranka Zelenih, pokrajinsko ministarstvo sad ne može “skočiti sebi u usta” i nalagati nešto što zagovornici zaštite okoline smatraju štetnim: rafinirani šećer. Tako iz tog ministarstva stiže tumačenje kako Nemačka zapravo po svojoj uredbi ne određuje što je to “zaslađivač” pa se tako i taj proizvod Ritter-Sporta ipak sme zvati “čokoladom”.
A šta vi mislite? Može li čokolada biti gorka?