Jedna jutarnja navika može da povisi holesterol, a da toga niste ni svesni: Mnogi to rade
Objavljeno 19/12/2025
0
46 Views
Iako možda mislite da su vaša jutra zdrava, jedan naizgled bezazlen ritual mogao bi s vremenom da povisi vaš holestrol.
Reč je o navici koju, prema nekim podacima, praktikuje oko 15 odsto odraslih – preskakanju doručka, piše „Iting vel“ (EatingWell).
Istraživanja dosledno povezuju preskakanje doručka s višim nivoima holesterola, čak i kada to dovodi do umerenog gubitka telesne težine.
Preskakanje doručka može da poremeti vaš cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji telesni sat koji, između ostalog, kontroliše i metabolizam lipida. Kada je taj sat poremećen, to može uticati na gene i enzime koji regulišu holesterol.
Bez tog jutarnjeg obroka enzim HMG-CoA reduktaza u jetri, koji kontroliše brzinu proizvodnje holesterola, postaje aktivniji i proizvodi više LDL i ukupnog holesterola, kaže dijetetičarka specijalizovana za kardiološka oboljenja Mišel Rutenstin.
S druge strane, doručak može pomoći u sprečavanju naglih skokova holesterola.
Normalno, sinteza holesterola dostiže vrhunac rano ujutru, ali kada jedete doručak, time obezbeđujete hranljive materije koje pomažu da se ovaj proces ublaži, dodaje dijetetičarka Rutenstin.
Ako se tokom dana zateknete kako nepromišljeno grickate hranu bogatu ugljenim hidratima ili mastima, uzrok može biti preskočen doručak.
Preskakanje doručka može da pokrene metaboličke promene koje povećavaju proizvodnju holesterola i takođe mogu dovesti do prejedanja kasnije tokom dana, kaže kardiolog dr Rendi Guld.
Do toga delimično dolazi zbog promena u hormonima koji regulišu apetit.
Dugotrajno jutarnje gladovanje može promeniti hormone poput leptina i grelina, povećavajući osećaj gladi i podstičući insulinsku rezistenciju, objašnjava dijetetičarka Rutenstin.
Ova kombinacija može da naruši sposobnost tela da uklanja holesterol iz krvi, dodatno doprinoseći višim nivoima LDL holesterola, dodaje ona.
Iako su rezultati istraživanja pomešani kada je reč o tome da li preskakanje doručka dovodi do većeg unosa kalorija, studije dosledno pokazuju lošije vrednosti holesterola kod onih koji ga izbegavaju.
Odlaganje prvog obroka može uticati i na ukupan kvalitet ishrane.
Preskakanje doručka često dovodi do većih obroka sa manje hranljivih materija kasnije tokom dana, kaže Mišel Rutenstin.
Takvi obroci mogu biti bogatiji zasićenim mastima i rafinisanim ugljenim hidratima, što „direktno doprinosi stvaranju većeg broja LDL čestica i smanjuje zaštitne efekte HDL holesterola, dodaje ona.
Istraživanja su pokazala da osobe koje preskaču doručak unose manje vlakana, vitamina i minerala, a više dodatih šećera, zasićenih masti i natrijuma, što sve može negativno uticati na zdravlje srca.


Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.