Koje su najzdravije vrste ribe koje treba redovno jesti?
Objavljeno 10/11/2025
0
64 Views
Zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala i omega 3-masnih kiselina (EPA i DHA), riba može da smanji upale, podrži rad mišića i nerava i pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput povišenog pritiska.
Ipak, nisu sve ribe jednake, piše Health.
Losos se s razlogom često nalazi na vrhu preporuka.
Divlji losos je na vrhu moje liste, uključujući vrste poput sockeye i coho, kaže dijetetičarka Žaklin Gomes.
Obiluje EPA i DHA koje snižavaju trigliceride, poboljšavaju lipidni profil i smanjuju upale.
Ove zdrave masti takođe podstiču cirkulaciju i štite od oksidativnog stresa, poboljšavajući celokupno kardiovaskularno zdravlje, dodaje Gomes.
Pored toga, sadrži mnogo proteina, kalijuma, vitamina B12, selena i antioksidans astaksantin, koji štiti mozak i može usporiti kognitivno propadanje.
Male su, ali su sardine nutritivno izuzetno moćne.
Niske su u lancu ishrane i izuzetno bogate EPA i DHA, vitaminom D, B12, kalcijumom i selenom, objašnjava internistkinja dr Amanda Kan.
Pošto su dole u lancu ishrane, imaju vrlo malo žive. Česta konzumacija može smanjiti potrebu za omega-3 suplementima, a visok udeo kalcijuma podržava rad srca i regulaciju pritiska.
Blag ukus, malo žive i često odgovorno uzgojena.
Pastrmka je blagog ukusa, sa niskim sadržajem žive i odgovorno uzgojena opcija, navodi dr Kan.
Kombinacija omega-3 i vitamina D povoljno deluje na neuronske funkcije, pamćenje i raspoloženje. Istraživanja ukazuju na vezu između adekvatnog unosa vitamina D i bolje kognitivne funkcije te manjih simptoma depresije, navodi Health.
Slična sardinama: masna, sitna i nutritivno bogata.
Bogata je omega-3 mastima koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju upala i podržavaju stabilan rad srca, kaže dijetetičarka Šeril Musato.
Samo 85 grama obezbeđuje više od 400 procenata dnevnih potreba za vitaminom B12, ključnim za nervni sistem i sintezu neurotransmitera (serotonina, dopamina). Ima nizak udeo žive; pacifička ili jezerska haringa najodrživije su opcije.
Još jedan odličan izvor omega-3, s korisnim bonusom kalcijuma (oko 15% dnevnih potreba u 85 g) i gvožđa, važnog za prenos kiseonika i stvaranje energije.
Inćuni su koncentrisani hranljivim materijama i ukusom, uz minimalnu brigu oko kontaminacije ili žive, te su odlični za čestu upotrebu u salatama ili sosovima, savetuje dr Elizabet Rubin Ribak.
Sve ribe sadrže barem tragove žive, ali najviše je ima u velikim grabljivicama.
Sve ribe sadrže barem tragove žive, ali najviše nivoe nalazimo u velikim, grabljivim vrstama poput morskog psa, sabljarke, kraljevske skuše i tune velikooke, upozorava dr Kan.
Prema FDA, u ribe s najvišim sadržajem žive spadaju: kraljevska skuša, sabljarka, atlantski zrcalar, morski pas i tuna. Kod vrsta s niskim nivoom žive, koristi omega-3 uveliko nadmašuju rizike.
Dr Kan savetuje: birajte male, masne ribe, rotirajte vrste i tražite održive sertifikate.

Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.
