Istraživanje pokazalo: Ovo je najbolje vreme za doručak kako biste živeli što duže
 
                    
            Vreme doručka je možda važnije nego što se mislilo. Novo istraživanje pokazuje da kasnije uzimanje prvog obroka u danu može da poveća rizik od kroničnih bolesti i prerane smrti
Kada je idealno doručkovati za dugovečnost?
Stručnjaci preporučuju doručak unutar jednog do dva sata nakon buđenja. Razlog je jednostavan: metabolizam je najaktivniji upravo u jutarnjim satima.
Preskakanje doručka može da dovede do naglih skokova glukoze kasnije tokom dana, istakla je dr Kortni Peterson s Harvard Medical School.
Takvi skokovi povezani su s:
- Oštećenjem krvnih sudova
- Upalama
- Većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti
Usklađivanje s unutarašnjim biološkim satom
Redovno vreme obroka pomaže da se održi cirkadijalni ritam, odnosno telesni sat koji upravlja probavom, hormonima i energijom.
Zdrav život uključuje i zdravu prehrambenu rutinu, ne samo šta jedete, već i kada jedete, ističe za Health dr Nejt Vud s Jejla.
Stručnjaci smatraju da raniji doručak i večera mogu da smanje kasnovečernju glad i prejedanje, poboljšaju kvalitet sna i stabilizuju nivo energije tokom dana.
Mali koraci za veliku dugovečnost
Iako nije u potpunosti dokazano da raniji doručak direktno produžuje život, sve ukazuje na to da je snažan pokazatelj dobrog zdravlja, što dovodi do dužeg života.
Male svakodnevne odluke čine veliku razliku, zaključuje dr Vud. Dobar doručak u pravo vreme mogao bi da postane jednostavna navika koja podržava zdravlje, i to dugoročno.

 
		    				        
 
								     
 









