Koja riba je najzdravija? – ove četiri vrste su bogate proteinima i omega-3 kiselinama
Riba je važan deo uravnotežene ishrane, jer sadrži visok udeo proteina, zdravih masti, vitamina i minerala
Osim što je bogata omega-3 msnim kiselinama i vitaminom D, riba je dobar izvor joda i selena. Međutim, neke vrste mogu da sadrže povišene nivoe žive, teškog metala koji u većim količinama može da bude štetan po zdravlje.
Zbog toga je najbolje birati vrste ribe, koje nude mnogo hranljivih materija, a istovremeno imaju nizak nivo žive.
Donosimo pregled najzdravijih riba, koje su lako dostupne u prodavnicama:
Losos
Losos se često ističe kao jedan od najzdravijih izbora kada su u pitanju omega-3 masne kiseline. Ove esencijalne masti su ključne za rad srca, mozga i očiju, ali i za jačanje imuniteta. Porcija kuvanog divljeg lososa od 85 grama sadrži oko 155 kalorija, 21,6 grama proteina, 6,9 grama masti i 1,8 grama omega-3 masnih kiselina.
Pored lososa, slične koristi pružaju i druge masne ribe poput skuše, pastrmke, haringe, inćuna i sardina. Preporučuje se konzumacija ribe dva do tri puta nedeljno, upravo zbog pozitivnog uticaja na zdravlje srca.












