Konzumiranje ovih namirnica može da vam začepi krvne sudove – mnogi ih redovno jedu
Objavljeno 08/09/2025
0
80 Views

Kao nutricionistica, preporučujem ograničenje određenih namirnica i vrsta hrane jer su često bogate zasićenim mastima, natrijumom i konzervansima, što dugoročno može negativno da utiče na zdravlje srca, objašnjava edukatorka za dijabetes i nutricionistica Helen Tieu za SheFinds.
Salama, razni naresci i slično, klasični su izbori, ali i jedni od najnezdravijih.
Prerađeno meso posebno zabrinjava zbog dodanih konzervansa poput nitrata i nitrita, koji su povezani s bolestima srca i povećanim rizikom od raka, upozorava Tieu.
Iako su česti u prodavnicama, ovi proizvodi su jako prerađeni i puni konzervansa i natrijuma. Redovna konzumacija može da povisi krvni pritisak i holesterol – stvarajući podlogu za ozbiljnije srčane probleme.
Uprkos popularnosti, slanina je bogata zasićenim mastima i natrijumom.
Redovna konzumacija slanine može negativno da utiče na zdravlje srca, pa je najbolje uživati samo povremeno, ako uopšte, kaže Tieu.
Sendviči puni sira brzo povećavaju unos kalorija, holesterola i natrijuma. Tieu savetuje: Umesto gomilanja sira, birajte nemasne proteine i puno povrća kako biste napravili uravnoteženiji obrok.
Iako nije meso, pomfrit je često omiljeni prilog obrocima. Pržen u ulju, bogat je nezdravim mastima i natrijumom, koji opterećuju srce. Redovna konzumacija povezuje se s višim rizikom od gojaznosti, povišenog holesterola i bolesti srca.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.