Čaj prija i kad nismo prehlađeni – napitak koji čak i u Srbiji predstavlja ozbiljnu konkurenciju kafi
I Miholjsko leto je za nama, a hladni dani primorali su da posegnemo za toplijim jaknama i kaputima. Ovo doba godine takođe je idealno za uživanje u toplim napicima, naročito čajevima
Iako se u Srbiji ispijanje čajeve do nedavno praktikovalo uglavnom u terapijske svrhe, postaje i sve popularniji kao zamena za kafu.
Najviše čajeva je iz Kine i Japana i to zelenih, crnih čajeva i drugih biljnih čajeva. Neobični su recimo crni čaj sušen na kineskom boru i ulong čaj u kuglicama, koji je sušen na pari mleka, objašnjava naša sagovornica.
Svaki čaj zahteva specifičnu pripremu, a karakteristično za sorte zelenog čaja je da podrazumevaju nešto nižu temperaturu vode – između 70 i 80 stepeni Celzijudsa.
Crne i biljne, kao i voćne čajeve, potrebno je koristiti ključalu vodu, a u crni može da se doda i mleko – toplo ili hladno.