Četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol – najbolje bi bilo da ih uzimate za doručak
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Pored lekova, jedan od načina na koji se holesterol može kontrolisati je ishrana. Naučnici sa Harvardske medicinske škole otkrili su koje četiri vrste hrane ljudi koji pate od ovog stanja treba da jedu za doručak kako bi snizili nivo holesterola.
Kako prenosi britanski Express, na listi odvojenih namirnica su: zob, pasulj, određeno voće i namirnice obogaćene sterolima i stanolima.
U svom istraživanju, otkrili su da povećanje unosa rastvorljivih vlakana može pomoći u smanjenju vrste holesterola koji se zove lipoprotein niske gustine, takođe poznat kao „loš“ holesterol. Nadalje, objasnili su da rastvorljiva vlakna mogu da „vežu“ holesterol u digestivnom sistemu i da ga uklone iz tela.
Zašto su ove namirnice dobre za konzumiranje?
Prema Harvard Health Publishing-u, „laki prvi korak ka snižavanju holesterola je da doručkujete činiju ovsene kaše ili hladnih žitarica na bazi ovsa“, piše Express. Ovaj obrok će obezbediti jedan do dva grama rastvorljivih vlakana ujutru.
Pored naučnika sa Harvarda, sa dobrobitima zobi slažu se i stručnjaci klinike Mejo, koji ističu da „ovsene pahuljice imaju rastvorljiva vlakna koja smanjuju loš holesterol“.
Kao i zob, pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima, a naučnici sa Harvarda ističu da je telu potrebno neko vreme da svari pasulj, što znači da ćete duže ostati siti posle obroka.
Štaviše, voće treba da jedemo iz više razloga, ne samo da snizimo nivo holesterola, već je odličan i zdrav dodatak svakom doručku. Za snižavanje holesterola, naučnici posebno preporučuju jabuke, grožđe, jagode i citrusno voće.
Ovo voće je bogato pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju loš holesterol, rekli su naučnici za Express.
Kao poslednju vrstu hrane koju treba češće jesti, naučnici sa Harvarda izdvojili su namirnice obogaćene sterolima i stanolima, tačnije granolu, margarin i sok od pomorandže.
Steroli i stanoli ekstrahovani iz biljaka smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje holesterol iz hrane. Uzimanje dva grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti loš holesterol za oko 10 odsto, zaključili su oni.