Ovo je hrana koja uzrokuje insulinsku rezistenciju
Hrana koju jedemo ima znatan uticaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše telo podnosi šećer.
Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do insulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.
Razumevanje toga koja hrana doprinosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu telesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.
Zato su nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Ketrin Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja:
Krofne
Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljenih hidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na insulin dok se telo bori da delotvorno upravlja glukozom.
Prženi krompirići
Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova nivoa šećera u krvi, uzrokujući da telo proizvodi više insulina.
Razne bombone
Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču telo da oslobađa velike količine insulina kako bi kontrolisalo niivo šećera u krvi. Ketrin Gervacio upozorava:
Konzumacija prekomerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do insulinske rezistencije.
Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Ketrin Gervacio.