Zašto orah treba da potopite u vodu pre konzumiranja
Orasi su veoma nutritivno bogata hrana čija jedinjenja podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola.
Ali manje je poznato da je poželjno da ih potopite u vodu pre konzumiranja.
Orah je zdrav, ali ne jedu ga na svakom kraju sveta na isti način. U Indiji je tradicija da se orasi potapaju pre konzumacije, ali čin potapanja oraha pre konzumacije može imati korene u tradiciji, mada je njegova logika duboko povezana sa naukom.
Orašasti plodovi poput oraha sadrže prirodne spojeve koji inhibiraju aktivnost enzima i mogu ih učiniti teže svarljivim. Potapanje ovih oraha pomaže neutralizaciji ovih spojeva, razlažući enzime koji mogu ometati apsorpciju hranljivih materija i varenje. Omekšavanjem teksture oraha i olakšavanjem žvakanja, potapanje poboljšava ukus oraha.
U stvari, namakanje oraha pre jela je praksa koju neki ljudi prate iz različitih razloga, gde se veruje da proces nudi potencijalne zdravstvene koristi.
Poboljšana svarljivost
Jedan od glavnih razloga zašto bi orašaste plodove trebalo potopiti je bolja svarljivost. Orašasti plodovi sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što nekim ljudima može biti teško za varenje. Poznato je da se fitinska kiselina vezuje za minerale kao što su kalcijum i magnezijum i tako smanjuje njihovu apsorpciju u telu, piše Klix.ba.
Gorki ukus je smanjen
Orasi sadrže jedinjenja kao što su tanin, koji doprinose gorkom ukusu. Ako ih ostavite u vodi, oslobodićete se gorkog ukusa. Ovo može biti posebno korisno za osobe koje su osjetljive na gorak ukus ili im sirovi orasi nisu ukusni, piše Klik.ba.
Poboljšana apsorpcija hranljivih materija
Namakanje oraha takođe može poboljšati apsorpciju hranljivih materija koje se nalaze u orasima. Smanjenjem nivoa fitinske kiseline, namakanje može pomoći u oslobađanju vezanih minerala, čineći ih biodostupnijima za apsorpciju u digestivnom traktu.
Orahova voda
Još jedna potencijalna prednost namakanja oraha je uklanjanje plesni, bakterija koje mogu biti prisutne na površini oraha. Veruje se da natapanje oraha u vodi sa dodatkom soli ili sirćeta pomaže u dezinfekciji i čišćenju oraha, smanjujući rizik od bolesti koje se prenose hranom.