Zdravstvene koristi mladog luka za organizam
Mladi luk je nezaobilazan na trpezama tokom proleća. Osim toga što daje jedinstveni ukus i aromu jelu, mladi luk je pun esencijalnih hranljivih sastojaka.
Ali pre nego što počnete da konzumirate ovo zdravo povrće, trebalo bi da znate o njegovim dalekosežnim zdravstvenim koristima, piše The Health Site.com.
Jača zdravlje srca
Prisustvo antioksidanata u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva inhibirajući delovanje slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog nivoa holesstrterola i krvnog pritiska u telu, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sumporni spojevi prisutni u ovom luku takođe pomažu u smanjenju rizika od koronarnih srčanih bolesti.
Poboljšava gustinu kostiju
Mladi luk je bogat visokim nivoima vitamina C i vitamina K, koji su oba neophodna za normalno funkcionisanje kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji jača kosti, dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju gustine kostiju.
Pomaže disajnim funkcijama
Poznati po antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, mladi luk je jedan od najčešće korišćenih prirodnih lekova za lečenje virusnih infekcija, gripa, obične prehlade, itd. Takođe je utvrđeno da stimulišu aktivnost respiratornog sistema i pomažu izbacivanje šlajma. Da li ste znali da se respiratorni problemi mogu lečiti uz pomoć gem terapije?
Održava vid
Zeleni luk sadrži karotenoida poput luteina i zeaksantina koji imaju zaštitni efekat na oči. Ovo zeleno povrće sadrži i vitamin A koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i zdravlja očiju. Takođe je utvrđeno da štiti oči od upala i bori se protiv degeneracije makule – kliničkog stanja koje rezultira gubitkom vida.
Rakija pre jela ne poboljšava apetit!
Smanjuje rizik od raka
Zeleni luk je bogat moćnim sumpornim jedinjenjem nazvanim alil-sulfid koji pomaže u smanjenju rizika od razvoja raka debelog creva. Flavonoidi takođe pomažu u prevenciji raka inhibirajući proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji oštećuje DNK i ćelijsko tkivo stvaranjem slobodnih radikala. Pored konzumiranja hrane koja se bori protiv raka, promena navika ishrane takođe pomaže u prevenciji raka.
Snižava nivo šećera u krvi
Studije su pokazale da sumporna jedinjenja prisutna u zelenom luku pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. To se postiže povećanjem nivoa insulina, hormona koji je neophodan za transport šećera u krvi do ćelija tela. Dakle, dodajte ovo povrće na svoju listu zdrave hrane.
Pomaže u prevenciji problema sa stomakom
Koristan u ublažavanju gastrointestinalnih problema, mladi luk deluje kao moćan prirodni lek za prevenciju dijareje i drugih problema sa stomakom. Pored toga, takođe poboljšava vaš apetit. Budući da je bogat velikim količinama vlakana, ovo zeleno povrće pomaže vašem digestivnom sistemu da bolje funkcioniše.
Štiti od infekcija
Sumpor, mineral, prisutan u mladom luku inhibira rast gljivica, dok vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi. Takođe je utvrđeno da poboljšava cirkulaciju krvi i apsorpciju vitamina B1 od strane tela, čime se smanjuje stres i umor. Vitamin C deluje kao moćan antioksidans koji štiti tkiva tela od oštećenja i upala.