Hrana koja smanjuje rizik od raka i doprinosi dugovečnosti
Ishrana igra važnu ulogu kada je u pitanju naše zdravlje, a poznato je da neke namirnice povećavaju ili smanjuju rizik od određenih stanja ili bolesti.
To uključuje dve vrste hrane za koje naučnici tvrde da bi mogle da imaju veliki uticaj na potencijalno smrtonosne bolesti, smanjujući rizik od demencije, raka i srčanih bolesti. Redovno dodavanje ove hrane u našu ishranu moglo bi nam čak pomoći da živimo duže, pokazuju istraživanja.
Kako prenosi The Times, hrana koju bi trebalo da jedemo češće jeste lisnato povrće i orašaste plodove.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće uključuje namirnice kao što su spanać, kelj, kupus i zelena salata. Smatraju se osnovnom hranom za mozak zbog svojih esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamin K, lutein i folat, i niz korisnih biljnih flavonoida. Oni su takođe izvor nitrata, jedinjenja koja telo pretvara u nitrit, koji opušta i širi krvne sudove kako bi stimulisao protok krvi u srce, mozak i mišiće.
Nutricionisti sa Univerziteta Raš u Čikagu otkrili su da dnevna porcija lisnatog povrća usporava kognitivni pad povezan sa starenjem.
Ova hrana smanjuje nivo šećera u krvi
Prošle godine, veliko istraživanje koje je podržao Svetski fond za istraživanje raka, u kom je učestvovalo više od 70.000 ljudi, pokazalo je da dnevna doza lisnatog povrća može pomoći u smanjenju rizika od raka creva za čak sedam odsto.
Istraživači sa Instituta za istraživanje ishrane Univerziteta Edit Kauan u Australiji pokazali su da je dnevna porcija lisnatog povrća pomogla „značajno da se smanji rizik od krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti“, u istraživanju na skoro 3.000 ljudi.
Orasi
Samo 20 grama orašastih plodova dnevno (ekvivalentno šaci) moglo bi pružiti brojne zdravstvene prednosti. Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu i Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju zaključili su da ljudi koji jedu orašaste plodove mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja za skoro 30 odsto, raka za 15 odsto i prerane smrti za 22 odsto.
Pregled 29 istraživanja iz celog sveta pokazao je da svakodnevna konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od umiranja od respiratornih bolesti za polovinu i od dijabetesa za skoro 40 odsto.
Studija je zaključila da je veći unos orašastih plodova povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ukupnog karcinoma i smrtnosti od svih uzroka, kao i smrtnosti od respiratornih bolesti, dijabetesa i infekcija.