Namirnice koje produžuju životni vek
Nova studija otkrila je nekoliko namirnica i pića koji bi vam mogli pomoći da živite duže, kao i da smanje rizik od Alchajmerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.
Koliko dugo živimo zavisi od brojnih faktora. Neki su van naše kontrole, kao što su genetika, povrede i bolesti. Međutim, određeni izbori imaju ogroman uticaj. Koliko često vežbamo, da li pušimo i koliko alkohola pijemo, utiče na očekivani životni vek, prenosi Express.
Ishrana takođe igra važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, jer je poznato da neke namirnice smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkrilo je vezu između većeg unosa flavonola i nižeg rizika od bolesti i smrtnosti od svih uzroka.
Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivnih polifenolnih jedinjenja koja se nalaze u raznim namirnicama biljnog porekla. Već je poznato da imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje protoka krvi i smanjenje upale, oksidativnog stresa i krvnog pritiska.
Kako da jabuke ostanu sveže mesecima
Takođe se pokazalo da flavonoidi pokazuju antitumorske efekte ciljajući ključne molekule i puteve. Ali ovo je prvi put da je odnos između unosa flavonola i rizika od smrtnosti temeljno proučavan.
Koja hrana sadrži flavonole?
Primarni flavonoli kao što su kvercetin, kempferol, miricetin i izorhamnetin nalaze se u velikim količinama u čaju, luku i bobicama.
Komentarišući rezultate studije, dr Sušama Čapalkar je rekao da su zeleni i crni čaj su odlični izvori flavonola. Što se tiče luka, preporučila je crveni, koji ima više flavonola od drugih sorti.
– Poznato je da borovnice i kupine imaju visok sadržaj antioksidanata, uključujući flavonole – dodala je dr Čaphalkar, koja je otkrila da kelj, jabuke, crno vino, paradajz, brokoli, zelena salata i grožđe sadrže flavonole.