Ovih pet namirnica jedu dugovečni ljudi
Dobro zaokružena ishrana ključna je za zdrav način života, pa stručnjaci kažu da postoje neke namirnice, koje se ističu po tome što su zdravije i bogatije hranljivim materijama
Stoga je nekoliko nutricionista i stručnjaka izdvojilo pet vrsta hrane, koju jedu svaki dan za zdravlje mozga, srca, dugovečnost i opšte dobro:
Zeleno lisnato povrće
Jedenje lisnatog povrća, poput spanaća i kelja, podržava zdravlje mozga, a hrana bogata vlaknima povezana je s manjim izgledima za razvoj depresije. Takođe je prepuno esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin A, folat, vitamin C, gvožđe, vitamin K, kalijum i kalcijum. Zeleno lisnato povrće lako se može ubaciti u salatu s drugim hranljivim povrćem i voćem.
Bobičasto voće
Stručnjaci savetuju da treba težiti tome da voće jedemo svaki dan, ako možemo. Od svih vrsta voća, čini se da jedna vrsta dominira kada je reč o najvećim zdravstvenim prednostima – bobičasto voće.
Borovnice su posebno ono što istraživač dugovečnosti Nil Paulvin naziva „svetim gralom“ dugovečne hrane.
-Voće obiluje vitaminima i antioksidansima koji štite vaše telo od infekcije poput oklopa-kaže Paulvin za CNBC. Takođe, dodaje da je bobičasto voće izvrsno za zdravlje očiju, oporavak mišića, zdravlje mozga i jačanje ćelija.
Riba i drugi nemasni proteini
Lekari i nutricionisti širom sveta podstiču ljude da ograniče konzumaciju crvenog mesa i zamene ga zdravijim opcijama poput nemasnih proteina, uključujući losos, jaja, tunu i tofu. Prema rečima nutricionistkinje psihijatrice s Harvarda, dr Umi Naido, losos je popularan među stručnjacima jer ima mnogo vitamina B koji su izvrsni za zdravlje mozga.
Riba i školjke takođe imaju niži nivo holesterola od crvenog mesa i bolji su izbor za zdravo srce, rekla je kardiologinja dr Elizabet Klodas za CNBC Make It 2022. godine. Ona radije poseže za nemasnim proteinskim opcijama, uključujući tilapiju, bakalar i halibut.
Mahunarke
Mahunarke su potcenjena namirnica za dugovečnost koju nutricionistkinja Samanta Heler svakodnevno jede kako bi ojačala svoj imunološki sistem. Imaju visok sadržaj proteina, vlakana, antioksidansa i minerala poput magnezijuma i gvožđa. Visok sadržaj vlakana u mahunarkama čini njihovu konzumaciju izvrsnim izborom za zdrav mozak.
Orašasti plodovi i semenke
Može biti vrlo lako zanemariti orašaste plodove i semenke, ali ta sićušna hrana prepuna je omega-3 masnih kiselina. -Te masne kiseline pomažu u održavanju zdravih ćelija vašeg mozga i smanjenju upale-tvrdi neuronaučnica s Harvarda Lisa Genova.
Semenke suncokreta takođe su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5, prema rečima doktorke Umi Naido. Osim toga, ona napominje kako su orašasti plodovi, posebno lešnici i orasi, bogati polifenolima.
-Hrana s visokim udelom polifenola je važna, jer ima protivupalna i antioksidativna svojstva, vlakna, kao i brojne mikronutrijente, koji su potrebni našem telu-zaključila je nutricionistkinja.