Najbolji izvor vitamina D – namirnice koje štite naše telo
Vitamin D ili vitamin sunca vrlo je važan za naše telo. On je zadužen za održavanje normalnog nivoa kalcijuma i fosfora, koji cirkulišu u krvi. Takođe, on učestvuje u apsorpciji kalcijuma u kostima, sam ili u kombinaciji s kalcijumom, povećava mineralnu gustoću kostiju i smanjuje rizik od preloma.
Osim izlaganjem suncu i dnevnom svetlu, organizam možemo nahraniti vitaminom D i konzumiranjem određenih namirnica. Nalazi su u masnoj ribi, poput tune, skuše i lososa, u siru, žumancima, plodovima mora i gljivama. Leti najčešće posežemo za osvežavajućim voćem, pa je dobra vest da se vitamin D nalazi i u toj hrani.
Avokado
Među namirnicama biljnog porekla, koje sadrže vitamin D ističe se avokado. Smatra se supernamirnicom, jer ima i puno zdravih masnoća, različitih vitamina i minerala.
Banana
Iako ne sadrže vitamin D, banane su važne jer učestvuju u njegovoj aktivaciji zbog visokog sadržaja magnezijuma. Mnoga istraživanja kažu da je bitno unositi preporučenu količinu magnezijuma kako bismo iskoristili optimalne dobrobiti vitamina D. Osim toga, banane su izvor kalijuma, vitamina B6 i vitamina C.
Sok od narandže
Kao i kod drugih namirnica, poput mleka, sok od narandže obično je obogaćen vitaminom D. Zato čaša soka od narandže osigurava približno 32 mikrograma vitamina D. Osim toga, sok od narandže odličan je izvor vitamina C, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.
I. S.