Kardiolog otkriva 4 namirnice koje su opasne za srce i krvni pritisak
Hipertenzija ili visok krvni pritisak danas pogađa sve veći broj ljudi. Najveća opasnost od ove bolesti leži u tome što se stimptomi primećuju u poodmakloj fazi zbog čega mogu da nastanu trajne štetne promene u organizmu.
Povišene vrednosti krvnog pritiksa mogu se sprečiti pravilnom ishranom i vežbanjem, tvrdi kardiolog Mark Frenklin.
Isti naučnik napominje da se rizik od hipertenzije značajno smanjuje i ukoliko iz ishrane izbaci nekoliko namirnica piše portal Hayat.
Suhomesnati proizvodi
Čini nam se da nema ništa bolje nego da dan započnemo jakim i ukusnim doručkom. Sendvič sa omiljenom salamom ili kobasicom zvuči idealno, ali ako znamo da u 100 grama ima i do 2 000 miligrama natrijuma, bolje je, čak i ako imate visok pritisak, da se odlučite za nešto drugo.
So
Ne možete da zamislite da jedete neslanu hranu. Ipak, ne zaboravite da samo jedna kašičica soli sadrži 2.300 mg natrijuma koji podiže krvni pritisak istog trenutka nakon konzumacije. Ukoliko ne možete odmah da se odreknete soli, učinite to postepeno.
Kiseli kupus
Kiseli kupus sadrži velike količine natrijuma i osobe sa srčanim problemima ga nikako ne bi smele koristiti.
Punomasno mleko
Zvanično, mleko se smatra dobrom i hranljivom namirnicom, međutim, ono je namenjeno samo mladuncima životinja. Životinjsko mleko, pored prevelike količine proteina, sadrži previše masti i holesterola koji utiču nepovoljno na srce i krvne sudove, zaključuje kardiolog Frenklin.