Connect with us

Crna Gora

3. maj, Svetski dan slobode medija

Danijela Đurović
Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović čestitala je 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori.
„Uprkos određenim poboljšanjima, atmosfera u kojoj rade mediji u Crnoj Gori i dalje nije na potrebnom nivou, a o tome najbolje svjedoče nerazriješeno ubistvo Duška Jovanovića i pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića.
Nažalost, napadi na novinare nisu prestali ni posle prve demokratske smjene vlasti 2020. godine, pa smo bili svjedoci više slučajeva napada i vršenja pritiska na poslenike javne riječi. Nije potrebno govoriti koliko je neophodno da nadležne institucije učine sve kako bi se učinio korak naprijed u pravcu razrješavanja ovih slučajeva.
Pored napada i nesigurnosti, veliki problem predstavlja i loš ekonomski položaj medija, koji je veoma često praćen pojavom autocenzure, kao i sve manjom zainteresovanošću za bavljenje istraživačkim novinarstvom.
Danas možemo reći da RTCG više nije bastion jedne partije, već da se na njoj mogi čuti sva, vrlo često potpuno različita politička mišljenja, što je veliki korak naprijed ka stvaranju istinskog Javnog servisa koji će biti na usluzi svima.
Posebno treba istaći da su novinari dali veliki doprinos adekvatnom informisanju javnosti tokom trajanja pandemije Covid 19 i da je njihovo pravovremeno i objektivno izvještavanje pomoglo održanju stabilne zdravstvene situacije u zemlji.
Uprkos svim teškoćama, uvjerena sam da će nova vladajuća struktura vrijedno raditi na podsticanju medijskog pluralizma i medijskih sloboda, kao i na jačanju nezavisnosti medija, jer bez slobodnih novinara i medija nema ni istinskog demokratskog društva. U tom smislu, očekujem da ćemo se već naredne godine moći pohvaliti njihovim mnogo boljim položajem. Skupština Crne Gore će tome dati svoj maksimalan doprinos.“

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket

Crna Gora

Jaz svrstan među top 10 plaža u Evropi

Printskrin YT

Plaža Jaz u Budvi je, prema ocjeni popularnog britanskog portala Beachatlas, jedna od top deset plaža za zabavu u Evropi, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Iz NTO su kazali da se u članku naslovljenom sa Top 10 Party Beaches in Europe, popularna plaža na budvanskoj rivijeri našla, rame uz rame, sa najpopularnijim plažama Španije, Kipra, Grčke, Hrvatske i Bugarske.

Tekst privlači pažnju atraktivnim fotografijama plaža uz kratke opise i objašnjenja kako doći do njih. Navodi se i da su evropske plaže oduvijek bile odlična mjesta za odmor i zabavu.

Plaža Jaz je duga šljunkovita plaža koja se nalazi nekoliko kilometara od Budve. Nudi veličanstven pogled, čistu plavu vodu i prekrivena je ležaljkama, suncobranima i barovima na plaži. Tu su i svlačionice, tuševi, toaleti i parking, ili baš sve što vam je potrebno za odličan dan na plaži – piše u članku.

To sve, kako je navedeno, čini Jaz jednom od najpopularnijih plaža budvanske rivijere, te domaćinom brojnih koncerata i dešavanja posljednjih godina.

Predstavnik portala Beachtatlas, Davor Pavić, kazao je da je u pitanju specijalizovan portal posvećen plažama.

– Istražili smo svjetske obale kako bi na jednom mjestu skupili najbolje plaže svijeta. Između ostalog, pitali smo se koje su to najbolje party plaže u Evropi, napravili istraživanje i sastavili listu, na kojoj je Jaz na sedmom mjestu – saopštio je Pavić.

Na prvom mjestu je Playa d’en Bossa na Ibici, na drugom atraktivna plaža Zrće na hrvatskoj obali, a tu su i plaže Paradise i Paraga na Mikonosu, neobična plaža Nissi smještena u blizini kiparskog ljetovališta Aja Napa, kao i Centralna plaža u Bugarskoj, koja predstavlja oličenje noćnog života i nezaboravnih žurki.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu