Connect with us

Kultura

Zatvoren Čelo Fest uz impresivni koncert mladih čelista

Foto: CEBEF / Belkisa Abdulović

Ovogodišnje izdanje „Čelo Festa” zatvoreno je u utorak koncertom umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” uz učešće talentovanih mladih violončelista, studenata FMU,  koji su svojim izvođenjem oduševili brojnu publiku.

Uz dirigenta Radeta Pejčića, nastupili su: Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović i Petra Miljković. Sala Beogradske filharmonije bila je prepuna zainteresovane publike. Na programu su bila dela Čajkovskog i Dvoržaka.

„Čelo Fest” održan je  od 7. do 14. novembra 2023. pod sloganom „20 godina avantura“. Otvaranje ovogodišnjeg festivala posvećenog violončelu obeležio je koncert čuvenog violončeliste Miše Majskog koji je nastupio sa Majski Triom u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, a usledili su impresivni koncerti u Beogradskoj filharmoniji Lasla Fenja i Natalije Mladenović, Gudača Svetog Đorđa sa solistima Robertom Lakatošem i Draganom Đorđevićem uz dirigenta Srbu Dinića, kao i koncerti mladih violončelista “Viva Čelo” u Atrijumu Narodnog muzeja i majstorski kursevi Atile Pastora, Danijele Milutinović Nenić i Lasla Fenja.

lj.z.

 

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu