Connect with us

Kultura

Zagrebačko kazalište mladih gostuje u Beogradu

Foto: Pixabay

ZKM (Zagrebačko kazalište mladih) sa predstavom „Ajhman u Jerusalimu“ u režiji Jerneja Lorencija, gostuje u sredu, 22. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Predstava će biti odigrana na velikoj sceni od 19 i 30 časova.

U predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mila Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat i Vedran Živolić.

O predstavi je rečeno: „Poznatu filozofsku tezu o banalnosti zla ustanovila je nemački filozof Hana Arend u trenucima u kojima je izveštavala sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu održanom 1961. godine u Jerusalimu. No Arend i njena misao za Jerneja Lorencija i njegovu autorsku ekipu tek su polazište u pozorišnom istraživanju uz koje se neminovno vežu, kao na kraju i uz njene filozofske postavke, kako istorijske činjenice, sociološki i filozofski zapisi, osobni uvidi izvođača tako i svima prepoznatljivi elementi popularne kulture, a sve u pokušaju racionalizovanja zla i njegovih stvarnih posledica. U tom smislu, ova predstava je povezana sa različitim delima, od dokumentarnog filma Šoa Clauda Lancmana, preko Jaspersovih predavanja objedinjenih u studiji Pitanje krivice, ili romana Koža Curzija Malapartea, pa sve do igranog filma Suđenje u Nimbergu rediteljaStanlija Kramera.  „Ajhman u Jerusalimu“ time postaje više od ionako velikog pozorišnog događaja, to je potresno iskustvo deljenja i skromni pokušaj zajedničkog izlečenja.“

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu