Connect with us

Aktuelno

Volvo EX90 je novi simbol bezbednosti (VIDEO)

(Foto: YouTube/Volvo cars/screenshot)

Ovo je Volvo EX90, novi najveći SUV švedske kompanije i automobil koji podržava Volvoovu teško stečenu reputaciju pionira u bezbednosti.

Kao što možete da pretpostavite, reč je o potpuno električnom automobilu. Ima sedam sedišta i dolazi sa Lidar tehnologijom za otkrivanje pešaka udaljenih do 250 metara i pruža autonomnu vožnju nivoa 3 zahvaljujući senzoru postavljenom iznad vetrobranskog stakla.

Volvo EX90 ima i unutrašnji radarski sistem koji sprečava da deca i psi budu ostavljeni u vrućim automobilima.

Dobija pogonski sklop sa dva motora i pogonom na sva četiri točka koji nudi domet od 600 kilometara i dvosmerno punjenje koje omogućava kupcima da šalju energiju nazad u mrežu.

Dve verzije će biti ponuđene prilikom lansiranja, obe opremljene baterijom od 107 kWh koja može da koristi 250 kW DC punjenje (od 10-80 procenata za 30 minuta).

Dok standardni EX90 isporučuje 414 KS i 770 Nm, Performance model ima 517 KS i 910 Nm i sposoban je za vuču prikolice mase do 2.818 kg. Iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 4,9 sekundi, oko sekundu brže od slabije verzije.

U unutrašnjosti se ističe džinovski vertikalni ekran osetljiv na dodir od 14,5 inča koji se koristi za upravljanje skoro svim funkcijama jer postoji vrlo malo fizičkih tastera.

Tapacirunzi su od održivih materijala, uključujući reciklirane plastične flaše, tkanine za sedišta od vune i održivo izvorno drvo namenski gajeno za ovu svrhu.

Volvo se sprema da pređe samo na čisto električni pogon do 2030. godine, a EX90 je njegov prvi veliki korak u tom pravcu. Stari XC90 će biti osvežen i ostaće u prodaji kao PHEV.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Preminula poznata voditeljka!

Pixabay

Najprepoznatljivije televizijsko lice, Silvija Luks, izgubila je životnu bitku, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljka, a obavljala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Pripada kategoriji televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva.

Silvija Luks rođena je 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentkinja učestvovala na takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobedila. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Zagrebačkog univerziteta (1973.), a nastavila je školovanje u Parizu gde je na Sorboni tekla i diplomu postdiplomskih studija.

U međuvremenu, sve vreme se bavi i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s 20 godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljka, a potom prelazi na Televiziju Zagreb.

Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorka učestvuje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura src, Moja zemlja i dr.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu