Connect with us

Izložbe

Vjera Mujović otvorila izložbu „Tron“ Pavela Surovog

Foto: Marijana Vasiljević

U Ruskom domu u Beogradu otvorena je izložba „Tron“ srpskog fotografa Pavela Surovog. Izložbu je svečano otvorila naša glumica Vjera Mujović.

Osim izložbe, gala događaj je sadržao scenske tačke, atraktivan ples i muziku, kao mali spektakl i doprinos svetskoj postavci fotografija velikih formata. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba „Tron“ predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana gde posebno dolazi do izražaja ženska lepota.

Izložbu je svečano otvorila naša glumica Vjera Mujović koja je rekla: „“Svi znate da je Dostojevski rekao: ‘Lepota će spasiti svet’, ali u ovo nečastivo doba XXI veka pitamo se kada će to doći. Kada gledamo fotografije Pavela Surovog, svaka fotografija govori da će lepota spasiti svet.“

Foto: Marijana Vasiljević

„Nisam hteo da napravim samo fotografije lepih devojaka, jer to svako može da uradi, nego sam hteo da iza svake te fotografije stoji jedna dublja priča koju vi morate da tražite. Hteo sam da spojim 2 sveta: svet u kojem žurimo i trčimo, da ove devojke, ratnice, u narodnim nošnjama sednu na taj tron, a sa druge strane, kao grafički dizajner sam otkrio da je duhovni svet, simboli, slovenski svet, svi elementi duhovnosti Isusa Hrista su utkani na narodnim nošnjama. To je ta tradicija koja je čuvana“ rekao je Pavel Surovi.

Foto: Marijana Vasiljević

Sam naziv izložbe “Tron” aludira da arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, što predstavlja u svetskom i duhovnom smislu borbu naroda za moć i presto. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na Tronu. Posebno važan element njegovog umetničkog pristupa je pojam ženske lepote kao neistorijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije.

Izložba se može pogledati do 30. novembra ove godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Odlomci“ na Cvetnom trgu

Foto: Promo

Izložba „Odlomci“  Miloša Tomića biće otvorena u Paviljonu na Cvetnom trgu (ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana) od 3. do 11. oktobra.

Kustoskinja izložbe je Marija Radoš.

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

S obzirom na to da su mu prioritetni lični angažman, interakcija i otvorenost za ljude, situacije i predmete, a da su „čuda” koja nalazi i stvara svakodnevna, mašta o svojoj vitrini u gradu u kojoj bi stalno menjao postavke. Kao što je upetljana veza njegove umetnosti i svakodnevice, tako bi i ta vitrina bila prikladna kao deo gradskog ambijenta, protočna, promenljiva, direktna, lako manipulisana, podložna nekontrolisanim intervencijama i reakcijama prolaznika. Zbog svega toga se ovo izlaganje segmenta njegovog rada i aktivnosti u ogranizaciji KCB-a i dešava van likovne galerije u ovom gradskom prostoru, koji ima svoju logiku i istoriju, ali i transparentnost – da samo postoji u dinamici grada.

Zbog toga neće biti ni klasičnog otvaranja izložbe na kojima je uglavnom uštogljena atmosfera već će tokom trajanja izložbe publika biti pozivana na druženja, kreativne seanse i razmene sa umetnikom.

Vizuelni dobošar koji će sredstvima stripa i minimalističke animacije praviti buku oko izložbe, za i protiv nje: Miloš Ćosović Desko

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu