Connect with us

Književnost

Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac objavile krimi roman

Foto: Pixabay

Spisateljice Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac objavile su nedavno „Ubistvo pod pseudonimom“, prvi domaći krimi roman nekog ženskog autorskog tandema.

Pisale su ga na daljinu a da se prethodno nisu poznavale, dok su zločin smestile u svet srpskog književnog izdavaštva

„Likovi spisateljice kriminalističkih romana i policijskog inspektora (u „Ubistvu po pseudonimom“) će svakako biti okosnica nastavka i jako se radujemo daljoj saradnji kako našeg, tako i ovog fiktivnog tandema. Svakako planiramo i odvojene romane. Zajedničko pisanje je naša oaza“, rekla je Uzelac Tanjugu.

Do saradnje je došlo pošto je Vinsent Kol u pokušaju da prevaziđe spisateljski blok, dok je radila na novom nastavku niza romana čiji je glavni junak beogradski privatni detektiv Andrej Avakumović Kum, shvatila da bi mogla sarađivati sa Uzelac koja iza sebe ima između ostalog triler „Džokerov usud“ (2020).

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” u SKC-u Kragujevac

Foto: Promo (BIGZ)

U petak, 29. septembra u 19 sati održaće se promocija knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” autora Uroša Milivojevića.

Na tribini u Kontakt galeriji SKC-a učestvuju autor knjige, istoričar Uroš Milivojević i muzejski savetnik Nenad Đorđević. Razgovor vodi Ana Štrbac, urednica obrazovnog programa SKC Kragujevac.

Ova knjiga koja žanrovski pripada popularnoj istoriografiji sadrži biografije osam žena, vladarki iz srpskih novovekovnih kuća Karađorđević i Obrenović iz prve polovine 19. veka. Biografije voždovice Jelene, kneginja Ljubice, Perside i Julije, kneginje i kraljice Natalije i kraljica Drage, Marije i Aleksandre prate odabrani, zanimljivi odlomci iz niza istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja.

Koliko su ove žene – supruge moćnih srpskih vladara živele u njihovoj senci, da li su bile politički ambiciozne, da li su pratile i delile ponekad tešku sudbinu svojih odabranika, kakvo je bilo njihovo javno delovanje i koliko je njihov značaj i uticaj u savremenoj srpskoj istoriji neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore, (pr)poručuju organizatori tribine iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu