Connect with us

Aktuelno

Upokojila se igumanija Gračanice Teodora, u manastir stigla davne 1955. godine

Foto: SPC

Nakon duge i teške bolesti, u bolnici u Beogradu se upokojila igumanija manastira Gračanica, shimonahinja Teodora (Žarković).

Ostaće upamćena kao jedna od najpoznatijih i najuticajnijih monahinja Srpske pravoslavne crkve u posleratnom periodu, koja je čitav svoj monaški život provela na Kosovu i Metohiji. U manastir Gračanica stigla još 1955. godine, kao petnaestogodišnja devojčica.

Neke od svojih dragocenih spoznaja i doživljaja pravoslavne vere podelila je sa ekipom Radio-televizije Vojvodine u kontekstu Vaskršnjeg programa. Ovaj kratki intervju biće emitovan večeras u 22.40, na Prvom programu RTV.

Mati Teodora biće sahranjena danas, na monaškom groblju manastira Gračanica.

Saučešće Petkovića

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je saučešće povodom smrti igumanije Teodore.

„U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju, časnom sestrinstvu manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, upućujem izraze najdubleg saučešća povodom upokojenja igumanije Teodore“, naveo je Petković.

„Shimonahinju Teodoru, igumaniju manastira Gračanica, pamtićemo kao snažnu i energičnu osobu, nepokoleblive vere, koja je bila duhovni stub i oslonac srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Mati Teodora je lično i u molitvama bila sa vernim srpskim narodom u najtežim trenucima novije istorije, i decenije svoga života i požrtvovanog rada posvetila je očuvanju srpske pravoslavne baštine i žive vere na Kosovu i Metohiji“, dodao je Petković, objavljeno je na sajtu Kancelarije za KiM.

Kako je naveo, manastir u Gračanici je, zahvalujući njoj i njenim sestrama, ostao jedan od najvećih centara srpske vere pravoslavne i duhovni svetionik čitavom srpskom narodu, na čemu će joj svekoliko Srpstvo biti doveka zahvalno.

„Srpski narod, posebno njena duhovna deca na Kosovu i Metohiji, pamtiće je večno sa lubavlu i zahvalnošću.

Večan spomen i Carstvo Božije“, napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

 

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Netflix počeo primenu strožih mera za deljenje lozinke na svom najvećem tržištu

Unsplash

Netflix je u Americi, na svom najvećem tržištu, konačno započeo naplatu deljenja lozinke sa korisnicima koji nisu članovi domaćinstva pretplatnika. Striming servis je omogućio pretplatnicima koji su na standardnim i premijum paketima, a koje plaćaju 15,5 odnosno 20 USD mesečno, da imaju jednu osobu sa kojom mogu da dele šifru i izvan svoje kuće i to po ceni od 8 USD za mesec dana.

To je samo 2 USD jeftinija opcija u odnosu na to da korisnik odabere osnovni paket ove kompanije.

Iako još nije objavljeno kako će Netflix uspevati da prepozna identitet korisnika ili naloga, iz kompanije kažu da će i dalje svi članovi domaćinstva koji su pretplaćeni moći da strimuju serije i filmove bez obzira na to gde se nalaze.

Procenjuje se da je poslednjih godina više od 100 miliona ljudi širom sveta koristilo lozinku koju su sa njima podelili prijatelji ili članovi porodice, a da nisu morali da plate. Kompanija ima inače 232,5 miliona pretplatnika iz celog sveta koji najviše doprinose prihodima platforme koji su prošle godine dostigli 32 mlrd USD.

Slab rast broja pretplatnika u poslednjoj godini, kao i gubitak starih, naveo je kompaniju da promeni raniju praksu i privoli one koji su njihove usluge besplatno koristili, da počnu da plaćaju.

Sprečavanje deljenja lozinke najpre je počelo u Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španiji, a zatim i u Latinskoj Americi.

Pored toga, pre nego što su primenili još strože mere, najavili su i opciju prebacivanja profila, kako bi i oni korisnici koji su do sada gledali preko tuđih lozinki, mogli da sačuvaju dosadašnju istoriju pregleda.

Netflix je takođe ponudio i jeftiniji paket, koji košta 7 USD mesečno, ali koji podrazumeva da se tokom serija i filmova koje korisnici gledaju, prikazuju i reklame. Od tada su dobili još devet miliona pretplatnika, od kojih se nisu svi opredelili za jeftiniji plan, piše Euronews.

Neka se spreme Britanci

Netflix je takođe kontaktirao korisnike u Velikoj Britaniji, kojih ima oko 15 miliona i obavestio ih da će uskoro i oni ostati bez opcije deljenja lozinke. U mejlu koji su pretplatnici dobili, stoji da im se savetuje da radi dodatne sigurnosti, promene lozinku.

Srbija još nije na spisku zemalja u kojima počinje naplata ove usluge, ali je pitanje trenutka kada će se plan i ovde realizovati. Inače, Netflix je za neke zemlje, uključujući i Srbiju, ažurirao cene pretplate za svoje postojeće pakete, pa tako Basic paket sada košta 4,99 EUR (ranija cena je iznosila 7,99 EUR), Standard paket košta 7,99 EUR (ranija cena je bila 9,99 EUR), dok Premium paket sada košta 9,99 EUR (stara cena 11,99 EUR).

Prema pisanju Wall Street Journal, cene su niže i u nekim zemljama na Bliskom istoku, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu