Connect with us

Hronika

Pet osoba osumnjičeno zbog poreske utaje – oštetili budžet Republike Srbije za skoro 200 miliona dinara

Foto: Unsplash

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije – Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa inspektorima Sektora Poreske policije u Kragujevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu – Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije uhapsili su Kragujevčane N.Š. (43) i D.S. (48), kao i M.A. (25), D.R. (48), M.R. (33) zbog poreske utaje u pomaganju.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su Kragujevčani koji se nalaze u pritvoru po rešenju Višeg suda u Kralјevu – B.R. (40) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja, M.A. (30) i S.R. (30), takođe iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja u pomaganju.

Osumnjičeni B.R. se tereti da je, kao odgovorno lice jedne firme iz Kragujevca, tokom 2017. 2019. i 2020. godine davao naloge da se knjigovodstveno evidentiraju lažni troškovi – računi u ukupnom iznosu od 765.415.491 dinara za usluge koje je navodno platio većem broju preduzeća koja je zapravo on osnovao i kontrolisao. Sumnja se da je on za taj iznos umanjio dobit svoje preduzetničke radnje i utajio porez na prihode od samostalne delatnosti u iznosu od 76.541.548 dinara, kao i pripadajućih doprinosa u iznosu od 2.549.480 dinara.

Istovremeno, prijavlјeni nije prijavio porez na ukupan godišnji prihod građana za 2017, 2019. i 2020. godinu ostvaren od obavlјanja samostalne delatnosti u ukupnom iznosu od 112.587.302 dinara, čime je na opisani način oštetio budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 191.678.330 dinara.

M.A, S.R, N.Š, M.A, D.R. i M.R. se sumnjiče da su izvršili krivično delo poreska utaja u pomaganju na taj način što su, po nalogu B.R. organizovali mrežu preduzetničkih radnji, čiji su računi kasnije korišćeni kao neosnovani trošak za njegovo preduzeće, kao i protiv D.S. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja u pomaganju na taj način što je kao knjigovođa preduzeća čije je odgovorno lice B.R. evidentirao račune preduzetničkih radnji, iako je znao da su lažni.

Osumnjičenima M.R. i D.S. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu, dok su osumnjičeni N.Š., M.A. i D.R. privedeni nadležnom tužilaštvu. Osumnjičeni B.R, M.A. i S.R. već se nalaze u pritvoru.

(MUP/I.T.)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Napadnuti dečak: Udarali su me gde su stigli, ne znam zašto su me napali

Foto: STR

Lazar Milutinović (15), koga su jutros u Suvom Dolu pretukla četvorica Albanaca, pušten je na kućno lečenje. Dečak je izjavio da mu nije jasno zašto su ga napali.

„Jutros sam krenuo na posao i presreo me je auto. Rekli su mi nešto na albanskom, ja to nisam razumeo, spustio sam glavu i nastavio dalje. Oni su izašli iz auta, ja sam krenuo da bežim od njih, ali su me sustigli, uhvatili i onda su me šutirali i udarali gde su stigli. Ništa mi nisu rekli, samo su me tukli i uzeli su mi telefon iz jakne“, ispričao je Lazar za Kosovo onlajn.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu