Connect with us

Hronika

Pet osoba osumnjičeno zbog poreske utaje – oštetili budžet Republike Srbije za skoro 200 miliona dinara

Foto: Unsplash

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije – Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa inspektorima Sektora Poreske policije u Kragujevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu – Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije uhapsili su Kragujevčane N.Š. (43) i D.S. (48), kao i M.A. (25), D.R. (48), M.R. (33) zbog poreske utaje u pomaganju.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su Kragujevčani koji se nalaze u pritvoru po rešenju Višeg suda u Kralјevu – B.R. (40) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja, M.A. (30) i S.R. (30), takođe iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja u pomaganju.

Osumnjičeni B.R. se tereti da je, kao odgovorno lice jedne firme iz Kragujevca, tokom 2017. 2019. i 2020. godine davao naloge da se knjigovodstveno evidentiraju lažni troškovi – računi u ukupnom iznosu od 765.415.491 dinara za usluge koje je navodno platio većem broju preduzeća koja je zapravo on osnovao i kontrolisao. Sumnja se da je on za taj iznos umanjio dobit svoje preduzetničke radnje i utajio porez na prihode od samostalne delatnosti u iznosu od 76.541.548 dinara, kao i pripadajućih doprinosa u iznosu od 2.549.480 dinara.

Istovremeno, prijavlјeni nije prijavio porez na ukupan godišnji prihod građana za 2017, 2019. i 2020. godinu ostvaren od obavlјanja samostalne delatnosti u ukupnom iznosu od 112.587.302 dinara, čime je na opisani način oštetio budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 191.678.330 dinara.

M.A, S.R, N.Š, M.A, D.R. i M.R. se sumnjiče da su izvršili krivično delo poreska utaja u pomaganju na taj način što su, po nalogu B.R. organizovali mrežu preduzetničkih radnji, čiji su računi kasnije korišćeni kao neosnovani trošak za njegovo preduzeće, kao i protiv D.S. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja u pomaganju na taj način što je kao knjigovođa preduzeća čije je odgovorno lice B.R. evidentirao račune preduzetničkih radnji, iako je znao da su lažni.

Osumnjičenima M.R. i D.S. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu, dok su osumnjičeni N.Š., M.A. i D.R. privedeni nadležnom tužilaštvu. Osumnjičeni B.R, M.A. i S.R. već se nalaze u pritvoru.

(MUP/I.T.)

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Preminuo muškarac kog je na radnom mestu pritisnula presa: Imao prelome i povrede krvnih sudova

Printskrin

Muškarac P. T. (37) iz Prokuplja, koji je povređen kada ga je na radnom mestu pritisnula presa, preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu nedelju dana nakon što je tamo primljen u teškom stanju i životno ugrožen.

Ttragično stradali P. T. primljen je u bolnicu sa prelomom karličnih kostiju, povredama arterija i vena karlice sa masivnim krvarenjem i sa potpunim prekidom cirkulacije za levu nogu i bio je hospitalizovan na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, piše Nova.

Uprkos svim naporima lekara i multidisciplinarnog pristupa lečenju, juče je, u toku popodneva preminuo.

Inače, radinka iz Prokuplja je pritisla presa na radnom mestu. On je potom dovezen u Univerzitetski klinički centar u Nišu sanitetom Hitne pomoći iz Prokuplja i na prijemu je bio u teškom, životno ugrožavajućem stanju.

– Odmah je urađena kompletna dijagnostika po trauma protokolu, nakon čega je utvrđeno da pacijent ima prelom karličnih kostiju, kao i povrede arterija i vena karlice sa masivnim krvarenjem i sa potpunim prekidom cirkulacije u levoj nozi. Posle hitnog hirurškog zbrinjavanja, pacijent je hospitalizovan na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš. Nalazi se u teškom opštem stanju, priključen je na aparat za veštačku ventilaciju – saopštili su tada iz UKC Niš.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu