Connect with us

Crna Gora

Ubica sa Cetinja usmrćen sa pet metaka, samo jedan policijski

Pixabay

Obdukcioni nalaz ubice sa Cetinja Vuka Borilovića pokazao je da je od pet metaka pronađenih u njegovom telu samo jedan ispaljen iz policijskog oružja.

Obdukcioni nalaz Borilovića, koji je sredinom avgusta na Cetinju ubio deset i ranio šest osoba, pokazao je da su sve povrede od metaka kojima je pogođen bile smrtonosne.

Ko je sve pucao tog dana na Borilovića u tužilaštvu nije saopšteno portalu RTCG, osim da je samo jedan od pet metaka policijski i da za ostala četiri nije utvrđeno iz kog oružja su ispaljeni.

Nalaz balističkog veštačenja, kako je saopštila rukovodilac Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, nije otkrio ko je sve pucao.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Vjosa Osmani u Podgorici: „Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom“

Photo: Unsplash

Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je da je Srbija jedina država regiona, koja „ne želi dobre među susedske odnose“ s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari zemlje na čijem je čelu.

Osmani je to saopštila novinarima u Podgorici tokom zvanične posete Crnoj Gori. Ona se ranije susrela sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Predsednica Kosova je kazala da je u interesu dve države učlanjenje u EU, ali da „svi susedi ne dele taj stav“.

„Nažalost to ne dele svi naši susedi. Rukovodstvo jedne države je otvorilo vrata ruskom uticaju. Jedan lider veruje da su Kosovo i Crna Gora privremeni projekti. Iako on drži sebe u zabludi, Crna Gora i Kosovo su nezavisne suverene države, miroljubive i kao takve će nastaviti da postoje u večnosti“, rekla je Osmani posle sastanka sa Đukanvićem, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Po njenim rečima, proces integracije Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za stabinost i progres čitavog regiona, što podrazumeva i rešavanje bolnih pitanja iz prošlosti.

Upitana da li je dobila garancije da će Crna Gora podržati Kosovo, Osmani je kazala da postoji samo jedna država koja ne želi dobre „međususedske odnose“ i navela da je to Srbija.

„I ta država je Srbija. Nema drugih uplitanja osim onog iz Rusije koji je ušao preko Srbije. To je rizik, ali mi ćemo nastaviti nepokolebljivo da radimo. I to je strateški cilj EU, da se sve zemlje učlane. Verujemo da nam Crna Gora može mnogo pomoći jer je napravila važne korake ka EU“, rekla je predsednica Kosova.

Komentarišući francusko-nemački plan za Kosovo, Osmani je ponovila da je taj plan „dobra osnova za dijalog“.

„Još od predlaganja uvek smo smatrali to dobrom inicijativom koja će ponuditi polaznu osnovu za dijalog. Tako je smatramo i danas, no potenciramo da postoji mnogo stvari, koje treba objasniti. Treba objasniti plan sprovođenja koraka. Za nas je važno da ispregovaramo međunarodne garancije koje se tiču unutrašnje finkcionalnosti Kosova“, rekla je Osmani.

Upitana o zajednici srpskih opština, Osmani je kazala da su „monoetnički modeli osuđeni na propast“, te da nije moguće dozvoliti „stvaranje entiteta poput RS“.

„Stav je takav da ne možemo imati monoetničke strukture. To je suprotno sa principom multietničnosti koji je sadržan u našem ustavu. To može da dovede do stvaranja entiteta poput RS i treće, ne možemo imati model koji je osuđen na propast“, zaključila je Osmani.

Predsednik Crne Gore je ocenio da se nestabilnost u regionu može prevazići „samo integracijama“ i saopštio da Crna Gora podržava ambicije Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir, za status kandidata za članstvo u EU.

„Pratimo sve što se dešava u odnosima Kosova i Srbije. Uvereni smo da može doći do pravno obavezujućeg sporazuma. Mi podržavamo Kosovo, to činimo i u odnosima sa Srbijom“, rekao je Đukanović.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu