Connect with us

Kultura

U Rimu počeo G20 o kulturi

U Rimu je juče počeo G20, samit o kulturi 20 najrazvijenih zemalja sveta, na kojem će razgovarati o više aktuelnih tema.

Kultura je veliki instrument dijaloga između različitih naroda, tradicija i civilizacija i snažan je motor za skladan i održiv rast nacija. Čak i u trenucima kada se sve deli i udaljava, zemlje uvek mogu ostaviti otvoren prozor za dijalog o kulturi – rekao je italijanski ministar za kulturu Dario Franceskini, prenela je agencija Ansa.

Na sastanku se razgovarati o više vrućih tema kao što je zaštita i restauracija kulturnih dobara, ilegalno tržište antikvitetima i umetničkim predmetima, obrazovanje mladih i otvaranje muzeja za publiku nakon što su bili zatvoreni zbog pandemije kovida-19.

Na rimskom samitu pored 40 delegacija učestvivaće i predstavnici svetske organizacije za kulturu UNESCO, Organizacije za saradnju u Evropi (OSCE), Veća Evrope, Mediteranske Unije, Interpola i drugi.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je danas u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

„To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost“, rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu