Connect with us

Kultura

U Čačku otkrivena skulptura Olge Jevrić

Foto: Bus Plus Produkcija

Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ postavila je u Čačku 18. septembra 2023. prvu monumentalnu skulpturu vajarke Olge Jevrić (1922–2014) u javnom prostoru, u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023, Čačanska Rodna“.

Skulptura je postavljena na Gradskom bedemu na platou kod pešačkog mosta.

Na događaju su govorili Julka Marinković – kustoskinja projekta, Ljubiša Simović – autor projekta, i prof. dr Jerko Denegri – istoričar umetnosti.

Skulptura je otkrivena uz Bahovu kompoziciju koju je Olga Jevrić rado slušala, a koju su izvodili učenici Muzičke škole ,,Dr Vojislav Vučković“ u Čačku.

Skulptura “Raspon u tenziji“ napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa, visoka je 4,5 metra.

Punih šest i po decenija proteklo je od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi se tek danas u javnom prostoru u Srbiji dočekalo otkrivanje monumentalne skulpture, jedne u dugom nizu koje je autorka namenila takvom prostoru.

Istoričar umetnosti, Ješa Denegri, izjavio je na svečanosti da je otkrivanje skulpture način da se kultura zahvali i oduži Olgi Jevrić:  “Ovo je veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu, da je Olga Jevrić dobila priliku da u dimenzijama jednog urbanog prostora realizuje jednu svoju skulpturu. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu. Na ovaj način naša sredina i kultura se na jedan način odužuju, između ostalog, i realizacijom nečega što ona za svog života, koliko god bila aktivna i ugledna, nije bila u stanju da izvede. S te strane, ovo je jedan poduhvat koji je vredan velike pažnje”.

Autor projekta za postavljanja skulpture “Raspon u tenziji“, istoričar umetnosti Ljubiša Simović, rekao je da je sada u Čačku zatvoren krug koji je Olga Jevrić započela pre više od šest decenija, i istakao je: “Ona je bila jedna zaista izvanredna ličnost, ne samo kao vajar već kao erudita, posvećenik umetnosti. Ovaj projekat je značajan i po tome što se kao zemlja odužujemo Olgi Jevrić, koja nije umetnik lokalnog, srpskog karaktera, već zaista svetskog kalibra, koji je ušao u svetske antologije umetnosti, da se njoj odužimo u Čačku, a ona je želela da se to dogodi baš ovde, da ugledamo njen rad u punom format”.

Julka Marinković iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ rekla je da na sreću i radost naše umetničke i kulturne javnosti, realizacija skulpture “Raspon u tenziji“ se ostvaruje u sadašnje vreme: “U tom smislu, u godini kada je Čačak nosilac projekta “Prestonica kulture Srbije“ i kada se u celoj zemlji obeležava veoma značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u Čačku, postalo je tačka susreta dve heroine umetnosti, ali i prava prilika da se kao društvo odužimo velikoj vajarki i akademiku, a da srpska umetnost skulpture dobije možda i jedno od najznačajnijih monumentalnih dela u svojoj antologiji”.

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su sledeće, 2010. godine u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem. Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti Ljubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak.

Olga Jevrić bila je priznata umetnica ne samo u regionu već i šire, posebno u Italiji i Velikoj Britaniji. Izlagala je na XXIX Venecijanskom Bijenalu kada je zapaža i strana likovna kritika.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Velika je zastupljenost njenih skulptura u značajnim svetskim i umetničkim pregledima i kolekcijama, poput kolekcije u Muzeju Izraela u Jerusalimu, Nacionalnoj galeriji u Berlinu i  Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, što potvrđuje da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu